El periodisme compromès, reconegut i premiat

01/03/2017 11:00 h

Districte Ciutat Vella

Sensibilitzar sobre la realitat social de la ciutat de Barcelona és l’objectiu dels premis del Consell Municipal de Benestar Social als mitjans de comunicació, que aquest any han arribat a la 24a edició. El Grup de Periodistes Ramon Barnils, la Fundació Trinijove, el reportatge To Kyma: Rescat al mar Egeu, del programa Sense ficció, i el Centre d’Acollida Assís han rebut els principals guardons.

Enguany 42 treballs de 30 mitjans diferents s’han presentat als premis: 9 en la modalitat de premsa, 5 en la modalitat de ràdio, 12 en la de televisió i 16 en la d’internet. En total sumen 61 autors, una xifra molt superior als 38 de l’any passat. Això referma la bona salut d’uns guardons que l’any que ve arribaran al quart de segle i que posen sempre en relleu el periodisme crític, reflexiu, responsable i que ajuda a crear opinió sobre qüestions que susciten un debat social.

Els guardons contribueixen a fer una Barcelona més inclusiva. “Amb una gran dosi de pedagogia i de compromís, els treballs arriben a un públic ampli i divers i contribueixen a la presa de consciència”, ha destacat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, que també ha destacat la gran qualitat dels treballs presentats any rere any, així com el ventall tan ampli de temàtiques que incorporen.

En la modalitat de premsa s’ha endut el premi el Grup de Periodistes Ramon Barnils per l’article “Presó i aïllament: la mort de Raquel”, publicat a l’Anuari Media.cat i que denuncia les condicions dels denominats departaments especials de règim tancat (DERT) de les presons catalanes. El jurat ha destacat el rigor i la professionalitat dels autors a l’hora de comunicar a la societat una realitat silenciada.

L’espai radiofònic Inclou-me, emès per Ràdio Trinijove, ha guanyat en la modalitat de ràdio. Es tracta d’un espai setmanal amb esperit d’informació i divulgació a favor de la inclusió social. El programa dóna veu a les entitats compromeses amb la població en risc d’exclusió del barri de la Trinitat Vella.

En la categoria de televisió, el guardó ha estat per al programa Sense ficció pel reportatge To Kyma: Rescat al mar Egeu, un projecte documental de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3 que retrata la tasca d’un equip de socorristes catalans a l’illa de Lesbos que salven vides a l’Egeu. El jurat destaca la repercussió del programa, però també el fet que fos un dels primers a posar sobre la taula el drama dels refugiats.

El premi d’internet ha estat per al Centre d’Acollida Assís, concretament per la campanya #404HomelessNotFound, que aborda el sensellarisme de forma innovadora. Diferents persones van cedir el seu perfil a les xarxes socials durant 40 hores i 4 minuts perquè persones sense llar hi expliquessin la seva història.

La revista de Ciutat Vella Masala, de l’Associació per la Comunicació Independent als Barris,  ha rebut una menció especial. Masala és un mitjà, independent i gratuït, que porta més de 10 anys informant, i fent denúncia i crítica social a Ciutat Vella.

També han rebut mencions especials el programa Solidaris, de Catalunya Ràdio; el documental Caure del niu, de Susanna Barranco, i el projecte “Arxiu il·lustrat de l’odi”, de Ruido Photo, en col·laboració amb SOS Racisme.

Els premiats han rebut 5.000 euros, i els treballs que han estat distingits amb una menció especial, 1.500 euros.

 

 

Més informació