El Pla municipal dels veïns i les veïnes de Barcelona

29/07/2016 17:13 h

Marc Gómez Silvestre

Des del mes de febrer i fins a l’abril, els veïns de la ciutat van participar en l’elaboració del Pla municipal, el document que ha d’assenyalar el camí de l’acció del Govern municipal durant el mandat. Del total de propostes fetes per la ciutadania en aquest procés participatiu obert, transparent i traçable, més del 70% han estat recollides en el document.

El document del Pla municipal s’ha elaborat amb la participació de 39.049 barcelonins dels 72 barris de la ciutat mitjançant un procés participatiu que va ser alhora presencial i en línia. Amb 548 debats presencials i la participació de més de 24.000 persones a la plataforma web decidim.barcelona, el procés va cloure a l’abril amb 10.860 propostes, més de 9.000 de les quals van ser presentades pels veïns. D’aquestes 9.000, el 72,2% formen part avui del Pla municipal, traduïdes en 1.400 actuacions concretes.

Per il·lustrar la complexitat i magnitud del procés participatiu, el més important celebrat mai a l’Estat, des de la Regidoria de Participació es calcula que han tingut lloc més de 230.000 interaccions, tant als debats presencials com a decidim.barcelona. En aquest sentit, la web va funcionar durant el procés com a espai de debat i com a plataforma de seguiment de les cites presencials i els debats que s’hi produïen.

El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha explicat: “El document és un acord i, alhora, un compromís amb la ciutadania.” I ha recordat que el proper pas és negociar les propostes amb la resta de grups municipals per encarar l’aprovació definitiva del Pla municipal al Plenari. Gala Pin, regidora de Participació, s’ha referit a la configuració del document com un full de ruta “molt complet i transparent” que, a més, “posa molt d’èmfasi en el retorn per tenir en compte la ciutadania i destaca la importància que tenen les aportacions de tothom per definir el full de ruta durant aquest mandat”. D’altra banda, Carmen Andrés, regidora del PSC, ha agraït la participació ciutadana i ha felicitat la regidora de Participació.

Traçabilitat i retorn

Des que es va acabar el procés participatiu a l’abril, l’Ajuntament de Barcelona ha estat treballant en l’estudi i l’anàlisi de totes les propostes recollides durant el procés, tenint en compte els comentaris, les esmenes i els suports de cada una, fins a arribar a elaborar les 1.400 actuacions concretes que són avui en el document. Tot aquest procés es pot consultar avui a decidim.barcelona, on, com a novetat, s’explica què ha passat amb cadascuna de les propostes, en quines actuacions s’han traduït, amb quines altres propostes s’han fusionat o, fins i tot, per què s’han rebutjat.

Actuacions als barris

Els veïns, coneixedors de la realitat de cada territori, han sumat propostes i aportacions a cada districte de la ciutat. Per exemple, el Pla municipal recull que a Ciutat Vella s’ha acordat amb veïnat i entitats destinar els baixos del carrer de Joan de Borbó, 44-45, a un equipament públic. Més places d’escola bressol i de centres de primària ha estat una de les propostes d’actuació amb més suports a l’Eixample. I a Sants-Montjuïc s’ha decidit recuperar el Palau de Premsa perquè sigui un espai polivalent per al veïnat i les entitats i que, mitjançant un procés participatiu, se’n decideixin els usos. Tant a les Corts, com a Sarrià – Sant Gervasi i a Nou Barris, algunes de les propostes amb més suport han estat la construcció d’equipaments. Una zona de jocs infantils inclusiva al districte de les Corts, la construcció de la Biblioteca de Sarrià i un nou casal de joves al barri de la Prosperitat de Nou Barris.

Les propostes relacionades amb la mobilitat també han estat presents en el procés de participació del Pla municipal. A Horta-Guinardó s’ha decidit impulsar la instal·lació d’escales mecàniques per garantir l’accessibilitat d’alguns carrers del districte. I a Gràcia, l’elaboració del Pla de mobilitat de la Salut, el Coll i Vallcarca-Penitents també ha estat una de les actuacions amb més suport. A Sant Andreu s’ha recollit la posada en marxa d’un espai d’informació nutricional i a Sant Martí el veïnat ha donat suport a la millora i l’ampliació de l’espai verd. Podeu consultar altres propostes de districte i de ciutat aquí.