El Ple exigeix l’excarceració immediata de tots els presos polítics

El Plenari del Consell Municipal, reunit en una sessió extraordinària, ha aprovat avui una declaració institucional per exigir l’excarceració immediata de tots els presos polítics. La resolució s’ha aprovat amb els vots favorables de Barcelona en Comú, el Grup Municipal Demòcrata, ERC, la CUP - Capgirem Barcelona i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy.

03/11/2017 11:43 h

Ajuntament de Barcelona

Aquest és el text aprovat:

AL PLENARI DEL CONSELL MUNICIPAL

El dia 30 d’octubre, el fiscal general de l’Estat va presentar davant l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem querelles per sedició, rebel·lió i malversació de fons públics contra el Govern de la Generalitat de Catalunya i contra la Mesa del Parlament de Catalunya, per haver dut a terme l’aplicació dels resultats de l’1-O.

Ahir, dia 2 de novembre, l’Audiència Nacional va decretar presó per a vuit membres del legítim Govern de la Generalitat de Catalunya (un dels quals, a més, president d’un partit polític amb 87 anys d’història, i un altre, ex-primer tinent d’alcaldia de Barcelona) i va demanar la detenció de la resta.

Així mateix, el Tribunal Suprem ha decidit sotmetre a vigilància policial la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la major part dels membres de la mesa fins a la seva declaració prevista per al 9 de novembre.

Aquests actes se sumen a una campanya d’ús arbitrari de la justícia espanyola amb fins polítics, com ja s’havia vist en els casos dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, o contra els condemnats per haver organitzat la consulta del 9-N.

L’existència de presos polítics no té cabuda dins l’actual Unió Europea, atempta contra els drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de desembre de 1948, i també contra el Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals adoptat pel Consell d’Europa l’any 1950 i ratificat per l’Estat espanyol.

Des d’aquest consistori, i al llarg dels segles, sempre s’han defensat les institucions de Govern de Catalunya. El compromís de Barcelona amb la llibertat, la pau, el diàleg i Catalunya és ferm i innegociable.

Per això, d’acord amb el que estableixen els articles 60.6, 65, 73.5 i 101.1 del Reglament Orgànic Municipal, el Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona aprova la següent

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El Plenari del Consell Municipal de Barcelona acorda:

– Rebutjar l’escalada repressiva dels darrers mesos i exigir l’excarceració immediata de tots els presos polítics que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràtica, d’acord amb el mandat sorgit de les urnes.

– Expressar el ple suport al Govern legítim de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel Molt Honorable Senyor Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya, i per l’Honorable Senyor Oriol Junqueras, vicepresident.

– Expressar el ple suport a la Mesa i al Parlament de Catalunya, que s’han vist desposseïts de les seves competències per l’aplicació indigna de l’article 155 de la Costitució Espanyola (CE).

– Exigir la fi de la judicialització de la política catalana i condemnar l’arbitrarietat i l’ús partidista amb què s’estan aplicant les lleis, tot pervertint la separació de poders que qualsevol estat de dret digne ha de garantir.

– Instar la Unió Europea i la resta d’institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d’una solució política.

– Exigir l’aixecament immediat de l’aplicació de l’article 155 de la CE.