PerSpectiva de gènere al Poble-sec

Programació trimestral d'activitats als equipaments del Poble-sec amb mirada de gènere: rutes, xerrades, recital i tallers per compartir els projectes que des del feminisme es promouen al barri. També s'hi inclouen algunes activitats del cicle 'La ciutat de les dones', organitzat aquest novembre per la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i Biblioteques de Barcelona per pensar una ciutat més justa i equitativa des d’una perspectiva de gènere.

30/10/2018 20:07 h

Mupert

• Xerrada sobre espais mítics femenins
Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix, dimarts 6 de novembre a les 19 h.
A La ciutat de les dames, Christine de Pisan imaginava una ciutat habitada només per dones. Des de les amazones gregues, el nostre imaginari ha estat farcit de ciutats i espais mítics o ficcionals exclusivament femenins. La ciència-ficció feminista va permetre obrir encara més aquest camp a través d’obres com Terra d’elles de Charlotte Perkins Gilman, entre d’altres. Quins trets tenen en comú aquests mons i ciutats sense homes? Tenen una rèplica a la realitat o són simples mites i fantasies? Mireia S. Albrich ens descobreix relats que parlen de dones que han buscat espais femenins per esdevenir lliures.
Cicle La ciutat de les dones, de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.


• 130 anys de feminisme avui
Centre Cívic El Sotidor, dimecres 7 de novembre a les 19.30 h.
Activitat de cloenda del cicle Genealogies Feministes en què us proposem una recopilació a partir d’imatges dels 130 anys de lluites pels drets de les dones en el marc de la ciutat de Barcelona tractats durant els diferents itineraris que hem fet per la ciutat. Posant novament en valor el fecund llegat teòric i pràctic que ens han deixat totes les nostres antecessores reflexionarem sobre els reptes actuals.
A càrrec d’Emma F. Parcerisa d’Androna Cultura.


• Marxa exploratòria
Sortida des del Centre Cívic El Sortidor, dissabte 10 de novembre a les 11 h.
Col.lectiu Punt 6 proposa un itinerari pels espais públics del Poble-sec per reflexionar de manera comunitària sobre la percepció de seguretat. És igual tots els dies i a totes les hores? Quins són els elements que fa que ens sentim més segures? Durant la marxa exploratòria es faran fotos d’aquells elements que es vulguin ressaltar, tant favorables com desfavorables. La intervenció d’aquests espais es tractarà a Transformació urbana (17 de novembre).
Cicle La ciutat de les dones, de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.


• Pedalejada feminista
Sortida des de la plaça del Sortidor, diumenge 11 de novembre a les 10.30 h.
El col·lectiu feminista Cícliques ens convida a fer una pedalejada feminista i reivindicativa. Si vols pedalar amb elles només cal que portis la bicicleta, i venir a les 10.30h a la plaça del Sortidor per fer un petit circuit pel Poble-sec, que finalitzarà a la Carbonera, Espai de Llibres.
A càrrec del Col·lectiu Cícliques.

• Feminist Corner
La Carbonera, Espai de Llibres, diumenge 11 de novembre a les 11 h.
Imitant els speakers corners anglesos, on es permeten parlar en l’espai públic i debatre sobre diferents problemàtiques socials sense embuts, crearem el primer Córner Feminista al carrer de Blai 40, amb la finalitat d’ocupar aquest carrer de lletres i poesia de dones. Porta la teva poesia preferida o pròpia, puja a l’escenari, agafa el micròfon, expressa’t, lluita i recita!
Ho acompanyarem d’un bon vermut en companyia del Col·lectiu Cícliques.


• Exposició “Veïnes, ciutadanes”
Centre Cultural Albareda, del 8 al 30 de novembre. Inauguració: 8 de novembre a les 19.30 h.
A Catalunya, els moviments veïnals de la dècada dels setanta van tenir una intensitat i una extensió molt destacades i van contribuir clarament a resoldre la transició política a favor de la democràcia. Van ser moltes les dones que van liderar els moviments veïnals d’aquest període de reconeguda importància per a la història del nostre país. Aquesta exposició contribueix a reconstruir la participació femenina en la humanització de les nostres ciutats.
Coorganitzat amb l’Institut Català de les Dones.

Taula rodona: dones i moviment veïnal
Centre Cultural Albareda, dimecres 14 de novembre, a les 19.30 h.
Taula rodona per debatre sobre el paper que les dones han tingut en els moviments veïnals de la ciutat. Ponents: Mercè Otero, membre de l’associació de veïns i veïnes de l’Esquerra de l’Eixample als anys setanta i del Consell de Dones a l’Ajuntament de Barcelona com a representant de Ca La Dona; Irene Cardona, treballadora social i antropòloga especialitzada en gènere; i Emma F. Parcerisa, d’Androna Cultura, especialitzada en el moviment obrer i feminista de principis de segle XX i les vagues socials.


• L’experiència femenina i l’espai públic. Una preocupació cinematogràfica
Centre Cívic El Sortidor, dijous 15 de novembre a les 19.30 h.
De vampires que transiten pels carrers de la ciutat sota un hijab a joves justicieres que protegeixen els campus universitaris, els debats feministes al voltant dels usos de l’espai públic es traslladen a les pantalles a través del cinema i la nova televisió.
Cinefòrum a càrrec de Drac Màgic. Cicle La ciutat de les dones, de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.


• Transformació urbana
Centre Cívic El Sortidor, dissabte 17 de novembre a les 10.30 h.
A partir de la diagnosi feta a la Marxa exploratòria de l’11 de novembre, el Col.lectiu Punt 6 proposa intervenir l’espai públic del barri assenyalant els elements que generen percepció d’inseguretat i introduir-hi elements per millorar la seguretat.
No cal haver participat en la Marxa exploratòria per realitzar aquesta activitat.
Cicle La ciutat de les dones, de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.

• Juguem a crear la nostra ciutat ideal!
Centre Cívic El Sortidor, dissabte 17 de novembre a les 10.30 h.
Com seria la teva ciutat ideal? Hi hauria parcs i jardins? Hi posaries molts jocs i joguines? Estaria plena de llibres? En aquesta activitat imaginarem el barri que volem i el farem realitat a través dels pinzells, les peces de fusta i els materials reciclats. I per a la petita infància, es muntarà una carpa de joc lliure i creatiu.
Activitat familiar a càrrec de l’associació Tata-Inti.
Cicle La ciutat de les dones, de la xarxa de Centres Cívics de Barcelona i les Biblioteques de Barcelona.

• Radia. Polítiques de l’escolta
Plaça del Sortidor, dissabte 17 de novembre a les 13 h.
Performance a peu de carrer: la Ràdio Cava-ret ens convida a una emissió en fals directe de Polítiques de l’escolta. Un text per ser radiat de Perry Medea, una de les cabareteres més radical de la ràdio.  L’escolta, entesa com un gest polític, esdevé una alternativa al protagonisme que la democràcia representativa dels estats moderns dóna a la paraula. És una acció d’arquitectura precària en moviment, dissenyada especialment per a la plaça del Sortidor, on el públic podrà participar de la força col·lectiva de la Radia; flux eròtic que convoca les veus del femení i salvatge (animal). Us hi esperem amb les orelles ben obertes.

Les diferents entitats, col·lectius i dones que treballen amb perspectiva de gènere al Poble-sec organitzen aquest espai de trobada i tallers on compartir experiències, enfortir la xarxa feminista al barri i visibilitzar els seus projectes, creant un espai de reflexió col·lectiva. Consulta tot els tallers de Nosaltres Fem Carrer i inscriu-t’hi enviant un correu a ccelsortidor@bcn.cat,  trucant al 934 434 311 o adreçant-te al Centre Cívic El Sortidor de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 21h.

 

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades