El primer edifici APROP es podrà visitar en una jornada de portes obertes

13/01/2020 13:28 h

Ajuntament de Barcelona

La primera promoció dels APROP, allotjaments de proximitat provisionals, obrirà les seves portes a la ciutadania per tal que les persones interessades els puguin visitar i conèixer el projecte de primera mà. Les visites es faran en una jornada de portes obertes que tindrà lloc divendres 17 i dissabte 18 de gener.

Els primers Allotjaments APROP que funcionaran a Barcelona s’han ubicat al barri Gòtic, al carrer Nou de Sant Francesc, 8-10. Es tracta d’un total de 12 habitatges construïts amb un sistema innovador que recicla contenidors marítims, i estan destinats a donar resposta ràpida a casos d’emergència residencial. Aquests habitatges acolliran famílies inscrites a la Mesa d’Emergència, que hi viuran de manera provisional mentre esperen un habitatge social definitiu.

Durant la jornada de portes obertes, les persones que hi assisteixin podran veure una exposició sobre el projecte dels Allotjaments APROP a la planta baixa de l’edifici i fer una visita guiada a l’interior dels allotjaments per veure tant els d’una habitació com els de dues habitacions.

Les visites als Allotjaments APROP es podran fer divendres 17, de les 15h a les 18h, i dissabte 18, de les 10h a les 14 i de les 16h a les 18h. Per participar a la jornada de portes obertes no és necessària inscripció prèvia, les inscripcions es faran al moment. Les places seran limitades i hi haurà restriccions segons l’afluència.

 

Un projecte innovador i sostenible

Els habitatges del projecte APROP són pisos d’estada temporal, de construcció ràpida i sostenible, que permeten alleugerir la pressió de l’emergència habitacional, donar una resposta més ràpida davant la necessitat urgent de pisos socials, ampliar el parc públic d’habitatge i lluitar contra l’expulsió de veïns i veïnes.

El seu innovador sistema, inspirat en projectes fets a Amsterdam, Copenhaguen o Vancouver, permet reduir el temps de construcció i habilitar-los en un període inferior al d’una promoció ordinària.

Aquests habitatges estan construïts a partir d’una estructura formada per setze mòduls d’antics contenidors marítims reciclats i condicionats que s’han anat encaixant els uns amb els altres. D’aquesta manera s’han obtingut quatre habitatges de dues habitacions i 60 metres quadrats de superfície i vuit d’una habitació i 30 metres quadrats de superfície.

La construcció de l’edifici s’ha completat en quatre mesos durant els quals s’hi han instal·lat les escales, l’ascensor, la façana nova i la coberta exterior. A més, els baixos seran utilitzats pel CAP del barri Gòtic per un equipament de salut.

Pel fet de ser habitatges modulars i industrialitzats, els Allotjaments APROP redueixen en un 58% els residus, i el fet de reutilitzar els contenidors marítims permet reduir en un 32% les emissions de CO2. Els allotjaments tenen una certificació energètica d’AA, i el seu consum energètic és de quatre a sis vegades més baix que el d’una construcció convencional amb les mateixes característiques.