El projecte “Horts al terrat”, guanyador del premi Nova Bauhaus de la Unió Europea

El programa de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) ha estat guardonat amb el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea. El reconeixement destaca la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura.

15/04/2024 16:40 h

barcelona.cat

El projecte “Horts al terrat”, de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, ha rebut el premi Nova Bauhaus de la Unió Europea en una cerimònia que s’ha celebrat a la ciutat de Brussel·les el divendres 12 d’abril. En la categoria “Prioritzant els llocs i les persones que més ho necessiten”, s’ha reconegut la sostenibilitat i la inclusió del projecte d’horticultura que promou l’autonomia i l’aprenentatge i apropa l’horticultura i els seus beneficis a les persones amb discapacitat.

“Horts al terrat” va ser un dels deu projectes escollits per un jurat professional entre les més de 530 candidatures presentades. L’elecció dels guardonats ha estat a través d’una votació popular oberta a la ciutadania. El premi consisteix en una aportació econòmica de 30.000 euros i un paquet de comunicació per ajudar a promocionar i desenvolupar la iniciativa.

Horts al terrat

El projecte “Horts al terrat” promou l’autonomia, la inclusió social i l’aprenentatge de les persones amb discapacitat a través de la formació en horticultura i els processos associats. La iniciativa dona vida als terrats en desús d’edificis públics de la ciutat per produir verdures i hortalisses de manera sostenible i donar els excedents del cultiu a menjadors socials i bancs d’aliments. A més, aporta beneficis emocionals i socials a les persones participants.

La iniciativa va començar la primavera del 2016 i ja inclou deu horts urbans en sis districtes de la ciutat (les Corts, Gràcia, l’Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí i Sants-Montjuïc). Alguns exemples són el terrat del Palau Foronda, la seu del Districte de Sants-Montjuïc, l’Escola Francesc Macià o l’Institut de Sants, on es treballa conjuntament amb l’alumnat.

Amb l’impuls de 23 entitats participants i més de 200 persones amb discapacitat usuàries, l’any 2023 es van recollir un total de 1.727 kilograms d’hortalisses i verdures. El projecte també ha estat reconegut com a bona pràctica pels European Public Sector Awards (EPSA) en la categoria d’administracions locals i supralocals.

Premis que connecten la natura i l’economia circular prioritzant les persones

La Nova Bauhaus Europea és un espai promogut per la Comissió Europea que reuneix la ciutadania, experts, empreses i institucions amb l’objectiu d’impulsar la innovació per imaginar i construir un futur més sostenible i inclusiu. Una de les seves iniciatives són els premis Nova Bauhaus, que s’organitzen des del 2021 i fan valer la creativitat dels projectes interdisciplinaris que connecten el Pacte verd europeu amb la vida quotidiana de les persones.