El Tibidabo, convertit en un laboratori de física

04/04/2014 19:19 h

Susagna Alcón

Estudiants de batxillerat i d’enginyeria física apliquen experiments científics a les atraccions del parc. La iniciativa, anomenada Fisidabo, els permet comprovar les teories apreses a l’aula i fer la seva primera publicació científica.

Vídeo ‘Fisidabo’

Aquest divendres, algunes de les atraccions del Tibidabo s’han posat en funcionament, però no ha estat perquè hi pugin els visitants, com és costum. Diversos grups d’estudiants han format part de la tercera edició del Fisidabo, una iniciativa que permet als estudiants treure la física fora de l’aula i aplicar-la a les atraccions de manera empírica.

L’Oriol Abril, estudiant de primer curs d’enginyeria física a la UPC, afirma que "aquesta oportunitat ens permetrà veure la realitat, més enllà del que ens expliquen a la pissarra, i apropar-nos al mètode científic, des de plantejar l’experiment fins a mesurar els resultats". L’Oriol i el seu grup han triat l’atracció del Diavolo on, aprofitant la sustentació, volen alçar una cadira més alta que les altres gràcies a la col·locació d’una ala fabricada per ells mateixos.

Han rebut l’assessorament de Fernando Mellibovsky, professor d’aeronàutica a l’EETAC, el qual ha explicat que "el doble de superfície fa el doble de força i el doble de velocitat permet fer quatre vegades més força". "Així", continua el professor, "calculen que poden fer més de 10 newtons, que equivalen a 1 quilogram de força i que, suposen, serà suficient per aconseguir el seu objectiu".

Una estona abans, l’impacte entre dos autos de xoc és el punt de partida per a un altre experiment que duen a terme tres estudiants de primer de batxillerat a l’Aula Escola Europea i que els ajuda a comprendre el moviment lineal dels objectes. "Estudiarem que la qüestió del moviment lineal es compleixi i que l’energia cinètica també perquè, tot i que hi haurà una petita pèrdua d’energia, podrem comprovar que la fórmula es continua complint", comenta un dels alumnes, Genís Guillem.

Més que un parc d’atraccions

La d’enguany és ja la tercera edició del Fisidabo. Un dels seus impulsors, el professor d’enginyeria física, Luis Carlos Pardo, assegura que "el que precisament ens aporta el parc d’atraccions és poder desenvolupar física en condicions extremes, per exemple, d’extrema velocitat i d’una manera controlada".

El Tibidabo és, cada vegada més, un pol d’atracció per a esdeveniments especials. Tal com afirma Rosa Ortiz, directora executiva del parc, "és un espai que està obert per a tothom, que té el Camí del Cel obert els 365 dies de l’any, i això permet que ens puguem imaginar mil usos sobre com podria ser la recerca, l’educació mediambiental, el coneixement de la nostra ciutat o l’educació en valors". Així, s’hi celebren cada any festes solidàries com la festa Un cop de mà, que es farà el 18 de maig, i altres activitats solidàries.

Més informació:
Web de Fisidabo
Web del Tibidabo