El tractament anticonceptiu dels coloms, una manera ètica i respectuosa de controlar-ne la població

Des del 2017 s’ha reduït un 60% la població de coloms a les zones on s’han administrat mètodes anticonceptius amb nicarbazina per reduir la natalitat en les colònies de coloms. Aquest projecte està sent efectiu en la disminució del nombre de coloms, no requereix fer captures i és un mètode respectuós amb el benestar animal i eficaç per controlar la fertilitat de les colònies.

14/04/2022 09:40 h

Ajuntament de Barcelona

Actualment la ciutat té 44 dispensadors, que cobreixen 36 colònies de coloms i estan situats segons criteris relacionats amb la densitat i les molèsties ocasionades. Aquest mes de març s’ha ubicat un dels dispensadors a la plaça de la Gardunya, darrere del Mercat de la Boqueria.

L’estratègia integral per poder dur a terme un control efectiu de la superpoblació de coloms comporta, a més de reduir la fertilitat, el següent:

  • Reduir significativament la quantitat d’aliment que la ciutadania els proporciona: es posa en marxa una campanya de conscienciació ciutadana en el marc de la campanya Cuidem Barcelona i es fa una crida a no alimentar-los. La superpoblació de coloms pot arribar a ser un problema de salut pública, ja que algunes aus poden patir malalties o ser-ne portadores. Paral·lelament, es treballa per dissuadir els grans alimentadors (que poden arribar a proporcionar més de 5 quilograms de menjar diari) i els alimentadors regulars (que proporcionen entre 1 i 5 quilograms). S’ha impulsat un programa de formació als informadors municipals, agents cívics, educadors socials i agents de policia de barri dels districtes per identificar els alimentadors i la freqüència i quantitat d’aliment que proporcionen. L’objectiu és interactuar amb aquestes persones perquè redueixin o deixin aquesta activitat.
  • Dificultar la nidificació: especialment en locals i edificis abandonats o pendents de rehabilitació on es pot concentrar un gran nombre de nius. La Direcció de Serveis de Drets dels Animals (DSDA) emet informes d’avaluació d’incidències i propostes d’actuació a petició dels diferents serveis i districtes de l’Ajuntament, que inclouen actuacions per instal·lar mesures que evitin el repòs dels coloms i que rebaixin les molèsties derivades de la seva presència, per exemple, en espais o equipaments municipals.

Un altre motiu per buscar la corresponsabilitat ciutadana és poder donar resposta a la preocupació creixent de la ciutadania per la presència de coloms a la ciutat. El total d’incidències i queixes registrades a l’IRIS vinculades als coloms ha estat de 1.504 durant l’últim any, 241 de les quals relatives a alimentadors de coloms a la via pública. Això suposa un increment del 67% respecte a l’any anterior, amb un total de 897 queixes registrades el 2020.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia