El Tradicionàrius mira de cara la pandèmia aquest hivern amb una tornada ambiciosa i renovada

El Festival de Folk Internacional celebra la 35a edició a la ciutat amb una cinquantena de propostes que combinen tradició, experimentació i proximitat.

24/01/2022 12:23 h

Ajuntament de Barcelona

El Tradicionàrius torna un any més a Barcelona per retre homenatge a la música tradicional i folklòrica d’arreu del món. Amb més de trenta edicions celebrades i dues amb Carol Duran en la direcció artística, el festival oferirà una cinquantena d’actuacions de 60 artistes i formacions.

Enguany s’hi promou la convivència de la tradició i l’experimentació, amb la generació d’un espai d’aprenentatge conjunt entre artistes de diverses generacions. Aquest fet es va poder observar durant la inauguració del divendres 14 de gener, en un acte que va reunir el duet gallec Caamaño i Ameixeiras (violí i acordió diatònic) amb La Gravetat de Coulomb, heterodox trio de flabiol, clarinet i acordió.

L’edició d’aquest hivern es caracteritza per l’abundància de propostes procedents de l’àmbit lingüístic català, a més de les del País Basc, Galícia, les Illes Balears, el País Valencià, l’Alguer o Castella i Lleó. També destaquen la quantitat de projectes d’artistes femenines, enguany protagonistes del festival com a cantants i també com a instrumentistes. Hi sonaran noms com el de Rosa Zaragoza, Maria del Mar Bonet, Anna Ferrer, Aziza Brahim, Joana Dark… i moltes més!

Activitats per a tots els públics

A més dels concerts, el festival ha preparat 150 activitats, entre les quals trobem sessions de ball, tallers, exposicions, presentacions de llibres o la projecció de documentals. També hi haurà dues sessions dedicades al públic familiar, els diumenges al migdia, amb Les Anxovetes i Xavi Lozano.

Per a aquesta nova edició del festival l’organització manté el TraDDigital, la plataforma que va néixer durant el confinament per la necessitat de traslladar l’espai físic de les actuacions al món digital. I també hi torna a col·laborar el BarnaSants, amb grans propostes com Maria del Mar Bonet, Borja Penalba, Mar Grimalt o Arturo Gaya.

Jordi Fàbregas, sempre present

L’anterior edició del Tradicionàrius va lamentar la partida de Jordi Fàbregas, fundador del festival i del Centre Artesà. El músic va dirigir el Tradicionàrius durant 33 anys, i l’hauria d’haver inaugurat el dia 15 amb l’espectacle Almanac. En aquesta nova tongada d’espectacles, l’organització torna a recordar al seu creador d’una manera especial: obra de David Ruano, el cartell oficial immortalitza la guitarra clàssica i la gralla de Fàbregas.

Informació pràctica

Com en les edicions anteriors, els diferents actes i concerts es concentren a l’auditori, al bar i al vestíbul del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), a més de traslladar-se als carrers, les places i els mercats del barri. Alguns concerts es faran al Palau de la Música i en altres escenaris, com el Teatre Joventut, de L’Hospitalet de Llobregat.

Les actuacions tenen lloc majoritàriament els divendres, a les 20.30 hores, amb un aforament del 70%. Tanmateix, la programació inclou alguns dijous, a més de les sessions a peu d’escenari dels dissabtes i diumenges i les d’improvisació al CAT, els dimecres, a càrrec de Marcel Casellas. Consulteu aquí la programació del festival.

En podeu comprar les entrades a través del sistema en línia Entradium, que en possibilita l’adquisició fins a una hora abans del concert i sense despeses addicionals. També podreu adquirir les entrades a la taquilla del CAT una hora abans de cada concert.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia