El valor afegit dels treballadors amb autisme

18/02/2015 08:45 h

Max Ledo

A Specialisterne ajuden adults amb autisme o síndrome d’Asperger a cercar un lloc de feina aprofitant les seves capacitats especials, com ara la possibilitat d’estar concentrat durant un període de temps molt llarg malgrat fer tasques molt repetitives.

Vídeo ‘El valor afegit dels treballadors amb autisme’

Specialisterne és una iniciativa social que ofereix una gamma àmplia de serveis de consultoria a tot tipus d’organitzacions d’arreu del món. La seva gran peculiaritat és que ho fa amb persones que pateixen autisme, síndrome d’Asperger i diagnòstics similars. Tots els seus consultors tenen un diagnòstic dins l’espectre de l’autisme però aquest fet, lluny d’impedir-los desenvolupar les seves tasques, suposa un valor afegit a l’hora de fer-les.

Això ho saben molt bé a Everis, una consultoria amb més de dos mil treballadors, on han acollit quatre persones amb aquests trastorns. Les seves tasques estan focalitzades en el tractament documental i la revisió de documents i els responsables d’aquesta empresa estan molt satisfets amb els treballadors. Maria Mansilla, gerent d’Everis Barcelona, ho explica: “Quan agafen un ritme de treball no es cansen de fer tasques repetitives i el seu nivell d’atenció no baixa. La qualitat sempre es manté molt alta i la motivació és molt bona”.

Tot i això, l’Oriol Puertas, un dels consultors d’Specialisterne que treballa a Everis des de fa quatre mesos, reconeix que s’ha hagut d’adaptar a la seva hipersensibilitat als sorolls: “A tothom li molesten els sorolls, però jo no me n’adonava i em quedava paralitzat durant molta estona. Per evitar-ho m’he buscat uns taps i m’he apuntat en una llista què he de fer quan em passa”. Specialisterne posa a la disposició dels seus consultors una tutora que els fa un seguiment i els ajuda, un cop per setmana, en el procés d’inserció laboral.

A Specialisterne, que fa un any que opera a Barcelona, ofereixen un curs de formació per a adults amb aquests trastorns, amb l’objectiu de generar quaranta llocs de treball cada any.