Els bombardejos de Barcelona en detall: el llibre ‘Topografia de la destrucció’

Dos anys després d’un intens treball d’investigació, Mireia Capdevila i Laia Arañó (Fundació Carles Pi i Sunyer) han publicat ‘Topografia de la destrucció: Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939)’. En aquest llibre es detalla el cens de més de 1.800 edificis que van ser afectats pels bombardejos, així com les víctimes civils, durant els 24 mesos que va durar la campanya aèria.

El treball de recerca s’ha realitzat de forma transversal en diversos arxius i entitats, com és el cas de l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona o l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.

Els atacs sobre la població civil no van ser més que un camp de prova per a l’Itàlia de Mussolini i l’Alemanya del III Reich per tal d’atemorir la població i debilitar el bàndol republicà a la rereguarda: Barcelona va ser una de les primeres grans urbs a patir bombardeigs aeris massius i sistemàtics. Per la seva densitat de població, els barris especialment afectats van ser la Barceloneta, Ciutat Vella, el Poble-sec, l’Eixample i Gràcia.

El llibre ha estat editat per Barcelona Llibres en català, castellà i anglès, i ja es pot adquirir a la botiga on-line de l’editorial.

Etiquetes associades a la notícia