Els guardians de la història del Poblenou

12/05/2015 08:41 h

Sant Martí TV

L’Arxiu Històric del Poblenou va néixer l’any 1976 per donar a conèixer la història del barri als seus veïns. La seva primera seu va ser a l’Ateneu Popular La Flor de Maig, i des del 1991 és al Centre Cívic Can Felipa.

El Poblenou és un barri relativament jove de la ciutat; els seus orígens se situen només 150 anys enrere. Tot i així, és un barri amb una història fabril molt important, i des de l’any 1992 ha viscut una de les grans transformacions de la ciutat.

Per recollir tota aquesta història es va crear, fa 38 anys, l’Arxiu Històric del Poblenou coincidint amb els primers ajuntaments democràtics. Com explica el seu president, Jordi Fossas: “En aquell moment no hi havien arxius de districte, era una cosa que no es feia; hi havia un arxiu de Barcelona central. I vam crear l’Arxiu per donar a conèixer la història, d’on veníem els veïns del barri, perquè la nostra història, com que és un barri eminentment obrer, era poc coneguda.”

Els veïns, principal font d’informació de l’Arxiu

El Poblenou va canviar molt ràpidament coincidint amb els Jocs Olímpics. En 15 anys es va transformar més que en els 100 anteriors. El canvi més important va ser l’urbanístic. Es van enderrocar molts edificis i fàbriques i es va fer tot nou.

Des de l’Arxiu s’ha treballat intensament per recuperar i donar a conèixer el passat industrial del barri i reivindicar-lo. Això ha estat possible gràcies a les aportacions dels veïns. Fotografies, documents i, sobretot, els testimonis orals són la font més important de l’Arxiu Històric del Poblenou.