Els mercats protagonitzen els actes de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia
Barcelona se suma a la programació de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Durant tot l’any, els mercats municipals inclouran en la proposta d’activitats iniciatives com el cicle “Tasta’m”, o el Mercat de Mercats i el Petit Mercat de Mercats. A més, s'organitzen noves degustacions, demostracions de cuina, fires i cicles gastronòmics que conjuguin la tradició i la innovació, característiques de la cuina catalana.
El primer esdeveniment serà dissabte, 17 de maig, al Petit Mercat de Mercats a Provençals, amb l’inici del cicle de sis activitats de cuina en directe amb xefs de restaurants guanyadors o finalistes dels premis Barcelona Restauració, amb el nom de “Mercats de forquilla. Barcelona. Cuina autèntica. Rebost local”.
Juanba Agreda, del restaurant Terraza Martínez, farà una sessió dedicada a la cuina marinera i realçarà el producte de proximitat i aspectes com la sostenibilitat. Es cuinaran dues receptes amb producte fresc de l’hort i de la llotja: espàrrecs blancs de Gavà amb salpicó de marisc i musclos de roca amb all cremat.
El 14 de juny, al Mercat de la Guineueta, serà el torn dels xefs Jaume Marambio i Vicky Maccarone, del restaurant Alapar, que prepararan receptes amb els sabors, la fusió i l’equilibri com a pilars centrals.
El 27 de setembre, serà en el marc de la Festa de l’Alimentació Sostenible Terra i Gust i amb l’equip del restaurant Casa Amàlia. La quarta se celebrarà el 18 d’octubre, dins de la fira Mercat de Mercats, amb Sergi Clapés i Josep Armenteros, que, sota la direcció culinària de Carles Gaig, ofereixen una proposta de cuina catalana tradicional integrada amb tècniques modernes i contemporànies.
La cinquena sessió serà al Gastronomic Forum Barcelona, el 3 de novembre, on el xef milanès Fabio Gambirasi, d’Agreste, compartirà el seu viatge entre la cuina catalana i la italiana. I la sisena i darrera sessió serà el 29 de novembre al Mercat del Bon Pastor, amb el títol “Mengem-nos el barri” i amb el cuiner segovià Beltrán Sastre, que, juntament amb Erola Vila, responsable de sala, lidera Echegaray.
Les receptes creades durant el cicle es recolliran en un receptari en línia perquè tothom les pugui reproduir a casa.
Distinció internacional a la gastronomia catalana
Catalunya és la primera regió europea a rebre la distinció de Regió Mundial de la Gastronomia, atorgada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme, en què es destaca la riquesa del patrimoni agroalimentari i culinari català. Aquesta distinció reconeix no només una destinació gastronòmica de primer nivell, sinó també un territori innovador, capaç de connectar el seu patrimoni alimentari amb valors com la sostenibilitat, la qualitat i la cohesió social.
