Els nens i nenes de la ciutat demanen acollir les persones refugiades

10/02/2017 12:41 h

Redacció

Prop de vuit-cents nens i nenes de tercer, quart i cinquè de primària han participat en l’elaboració del pregó dels infants de les Festes de Santa Eulàlia, que s’ha llegit públicament a la plaça de Sant Jaume. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha compromès a fer arribar aquest pregó als dirigents d’Europa.

A l’inici de curs l’alcaldessa va encarregar a tretze escoles de la ciutat que elaboressin el pregó de la Festa Major d’Hivern sobre el tema “Barcelona, ciutat acollidora”. El treball de l’alumnat s’ha articulat en dues línies: d’una banda, els mateixos infants han generat una història sobre un nen o una nena que ha hagut de marxar de casa seva. I de l’altra, han elaborat propostes per garantir els drets que s’han vulnerat i han provocat aquest procés d’exili.

Ada Colau ha agraït la feina feta per les escoles i ha destacat les propostes d’un pregó que convida la ciutadania i les institucions a acollir i ajudar les persones que es veuen obligades a fugir del seu país. Colau ha afegit que el pregó “diu allò que pensem la majoria de veïns i veïnes de la ciutat”.

En aquest sentit, l’alcaldessa s’ha compromès a fer arribar el text a la Comissió Europea i a dirigents dels estats europeus, per tal que posin en marxa polítiques d’asil i acollida que les ciutats no poden dur a terme.

Petita ciutadania activa

Ada Colau també ha animat els nens i nenes assistents “a fer sentir la vostra veu contra les injustícies que veieu”. De fet, l’elaboració del pregó té també l’objectiu d’aconseguir que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona, i que s’iniciïn en processos participatius basats en la coresponsabilitat i la ciutadania activa. Així mateix, es vol comprometre i implicar l’alumnat en la millora del seu entorn i incidir en els valors de la convivència i la participació a la ciutat.

Com a part d’un procés, la implicació de l’alumnat participant en el pregó no s’acaba amb la lectura pública: al març i l’abril s’elaboraran manifestos agrupats per districtes i es llegiran a les seus respectives.

El pregó dels infants de les Festes de Santa Eulàlia és una activitat organitzada pel Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de l’Institut d’Educació de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona. Aquesta iniciativa va començar durant el curs 2009-2010, i ha permès recollir les propostes de l’alumnat sobre temes com el consum responsable, l’esport i la salut, la mobilitat i el civisme i la seguretat, sempre des de la perspectiva dels drets dels infants.

Podeu consultar els pregons i manifestos de les edicions anteriors aquí.