Els nous accessos viaris al port de Barcelona estaran operatius el 2018

04/12/2014 18:42 h

Regina Navarro

Aquest dijous s’ha posat la primera pedra dels nous accessos viaris al port de Barcelona. La infraestructura, llargament reclamada, consistirà en una autovia de 9,2 quilòmetres de longitud i dos carrils per sentit que connectarà l’autovia A-2 directament amb el port de Barcelona.

Vídeo ‘Nous accessos viaris al port de Barcelona’

D’aquesta manera s’aconseguirà descongestionar la ronda Litoral, i el port de Barcelona passarà a tenir dos accessos: l’actual, a la falda de Montjuïc, i el nou accés sud, que connectarà directament amb la nova terminal de contenidors, a tocar de la desembocadura del riu Llobregat.

L’acte l’ha presidit la minsitra de Foment, Ana Pastor, que ha qualificat la nova autovia d’“imprescindible” i ha destacat que “el port està creixent de forma imparable i que, per tant, li cal una connectivitat de primera divisió”.

D’altra banda, el conseller de Terriori i Sostenibilitat, Santi Vila, si bé ha assegurat que “avui s’està fent un pas important”, també ha recordat que la nova infraestructura “s’ha de complementar amb els accessos ferroviaris”. La ministra li ha respost que aquests accessos “estan molt avançats”, però no ha concretat res més.

A la col·locació de la primera pedra també hi ha assistit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha assegurat que els nous accessos viaris “són absolutament imprescindibles, ja que donen força a un centre logístic important que inclou el port, l’aeroport i la Zona Franca”.

El temps de construcció de l’autovia, que inclou un viaducte de dos quilòmetres que passarà per sobre de la Gran Via, una estació del ferrocarril i una part de la Zona Franca, és de 40 mesos. Es preveu, doncs, que, si es compleixen els terminis, entri en funcionament el 2018. L’autovia la utilitzaran uns 35.000 vehicles cada dia, la meitat dels quals seran d’alt tonatge, és a dir, camions.

Paral·lelament a les obres de la nova autovia, s’està treballant en l’ampliació de la ronda Litoral a la zona del Morrot. Es preveu construir un carril extra per a cada sentit de circulació, segregats de la ronda, per on circularà el trànsit local. Això permetrà destinar la ronda als vehicles que la utilitzin per travessar la ciutat.