Els premis de recerca científica reconeixen quinze projectes per fer front als reptes de la pandèmia

La pandèmia provocada per la covid-19 i la crisi social, econòmica i sanitària derivada han capgirat la realitat i han obert nous reptes de futur a les ciutats. Amb aquest marc de fons, s’han lliurat els premis de recerca científica, que han destinat 1,2 milions d’euros a l’impuls de quinze projectes que fan front al nou paradigma des de la ciutat.

16/03/2021 19:30 h

Ajuntament de Barcelona

La dotació dels premis de recerca científica atorgats per l’Ajuntament de Barcelona, que es van convocar l’octubre del 2020, prové del Fons Covid, que es va habilitar a la ciutat per atendre l’emergència provocada per la crisi de la covid-19.

En total, s’han presentat a la convocatòria 65 projectes, amb un predomini clar de creacions fetes per dones, tant pel que fa a la participació com pels 15 projectes que han resultat premiats, amb 23 persones beneficiàries.

Totes les propostes, a més, han estat proposades per membres de la comunitat científica més jove, ja que la convocatòria buscava estimular i reforçar el talent jove barceloní i limitava la participació a creadors i creadores de fins a 40 anys.

Quinze projectes guanyadors amb moltes vessants

Les propostes guanyadores dels premis de recerca científica destaquen perquè abasten molts camps, com la mobilitat i l’espai públic, el tractament de dades, l’habitatge, la gestió de residus o les desigualtats energètiques, entre d’altres.

Els quinze projectes guardonats han estat els següents:

 • Model de gestió integrada dels recursos hídrics del Besòs davant del canvi climàtic: solucions per a l’autoabastament i resiliència del sistema hídric a l’àrea metropolitana de Barcelona (86.987,34 €).
 • La ciutat dels quinze minuts: dinàmiques de mobilitat postpandèmia a la ciutat de la proximitat (96.617,00 €).
 • Energia geotèrmica per potenciar la degradació dels compostos orgànics que es troben a les aigües subterrànies de Barcelona (70.857,00 €).
 • Nous indicadors per al dret a la ciutat: tecnologies digitals, emocions i desigualtats (95.065,08 €).
 • L’impacte dels espais públics per millorar la salut i el benestar a Barcelona des d’una mirada feminista (97.831,00 €).
 • Cohabitem Barcelona: cinc casos d’estudi a Ciutat Vella per a la reutilització urbana i el foment de models productius innovadors (99.682,05 €).
 • Simulant l’expansió del brot de covid-19: una eina de previsió de riscos considerant les desigualtats socioeconòmiques i de gènere a Barcelona (72.000,00 €).
 • Infraestructures per a una vida independent: una investigació participativa per repensar l’habitatge, les cures i la comunitat en temps de pandèmia (78.769,74 €).
 • Desigualtats energètiques: segregació urbana i accés a l’energia en l’àmbit metropolità de Barcelona en condicions de crisi sanitària, social i ambiental (41.100,00 €).
 • Intervencions tàctiques a l’espai públic: una diagnosi participada basada en l’escolta (39.888,67 €).
 • Habitatge i salut en temps de pandèmia i més enllà (57.530,00 €).
 • Un enfocament automàtic de descobriment de dades per millorar l’ecosistema de dades de Barcelona (72.113,03 €).
 • RePLANTegem entorns escolars (100.000,00 €).
 • Avaluació de l’eficiència dels sistemes de drenatge urbà per reduir els actius contaminants i fer més sostenible l’ús de l’aigua (99.011,48 €)
 • Expo-Bar: detecció de les substàncies químiques nocives que s’acumulen en embarassades i a les plantes de tractament de les aigües residuals de Barcelona (90.750,00 €)

El pla Barcelona Ciència 2020-2023

Les polítiques municipals en matèria de ciència s’emmarquen en el pla Barcelona Ciència 2020-2023. Els eixos que en guien el desplegament es basen a visibilitzar la projecció internacional de les institucions universitàries i científiques de la ciutat per tal de generar i consolidar aliances en l’àmbit europeu; dedicar finançament específic a la recerca per trobar solucions innovadores que beneficiïn la ciutadania; acostar la ciència als veïns i les veïnes i fomentar vocacions a través del que s’anomena ciència ciutadana, i incentivar el vincle creatiu entre art, ciència i tecnologia.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades