Els serveis municipals atenen més de cent persones per les càrregues policials de l'1 d'octubre

El servei especial d'atenció a les víctimes de les càrregues policials de l'1 d'octubre ha atès 105 persones en els deu primers dies de funcionament, entre els dies 3 i 13. El relat dels testimonis i les persones afectades que han sol·licitat atenció jurídica i psicosocial posa de manifest que el principal objectiu de l'actuació desproporcionada de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil era generar pànic en la població, segons el tinent d'alcaldia Jaume Asens.

17/10/2017 19:13 h

Ajuntament de Barcelona

Durant la presentació del balanç de l’actuació dels serveis municipals, el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, ha recordat que l’ús desproporcionat i excessiu de la força que van exercir els cossos policials va deixar 893 ferits, la meitat a la ciutat de Barcelona.

La plataforma de defensa dels drets humans #somdefensores, responsable d’elaborar l’informe amb testimonis i proves de les càrregues de l’1 d’octubre, ha conclòs: “Hi va haver un patró clar d’intervenció policial que fa pensar que s’hauria d’investigar l’operació de manera imparcial pel que va suposar una clara violació sistemàtica de drets.” En aquest aspecte, l’actuació hauria vulnerat, presumptament, els drets de llibertat d’expressió, llibertat d’informació, a la intimitat, a la integritat moral i a no ser sotmès a un tracte degradant.

Servei d’atenció a les víctimes

De les més de cent persones que han sol·licitat l’atenció del servei especial activat des de l’Ajuntament, la majoria pateixen lesions lleus provocades per empentes i estirades, agressions amb porra, cops de puny, bufetades o puntades de peu, que els han provocat hematomes, talls, erosions, capsulitis, dislocacions, esquinços i contusions. També s’han documentat dues agressions sexuals i dos ferits per bala de goma. Les persones afectades es trobaven en quinze escoles o equipaments de la ciutat que s’havien habilitat com a punts de votació.

Paral·lelament, s’han realitzat set tallers en algunes de les escoles que van patir intervencions policials, amb la participació de professorat, alumnes i veïnat. En total hi han assistit 154 persones.

Ofensiva contra les bales de goma

Asens, que ha comparegut al Congrés dels Diputats, ha assegurat que l’Ajuntament estudia personar-se com a acusació popular en els casos més greus, entre els quals destaca l’home que va perdre l’ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma. Aprofitant la seva estada al parlament espanyol, ha fet una crida perquè es promoguin iniciatives que prohibeixin l’ús de les bales de goma en tot l’Estat, com ho va establir el Parlament de Catalunya l’abril del 2014.

Es manté el servei especial

El servei especial d’atenció a les víctimes continuarà actiu fins divendres, 20 d’octubre. Les persones afectades que encara no hagin demanat assistència poden dirigir-se a l’Oficina per la No Discriminació, situada al carrer del Rec, 15, trucar al telèfon 934 132 000 o enviar un correu electrònic a victimes1oct@bcn.cat. L’horari d’obertura es manté de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 20.00 hores.