Els tres pilars de la Mercè 2019: festa, tradició i cultura libanesa

Del 20 al 24 de setembre la Festa Major de Barcelona s’estendrà per la ciutat amb centenars de propostes culturals i de lleure. A les tradicionals diades castelleres, cercaviles i correfocs s’afegeixen concerts, espectacles, activitats infantils i una programació especial dedicada a Beirut, la ciutat convidada d’enguany.

06/09/2019 17:42 h

Mireia Alonso

Manuela Carmena, pregonera de la Mercè

La Mercè començarà la tarda del divendres 20 de setembre amb el pregó de Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid del 2015 al 2019, que donarà pas al tradicional seguici inaugural i al toc d’inici de la festa major.

Una Mercè mestissa i solidària

La il·lustradora Maria Corte ha estat l’encarregada de crear el cartell de la festa major d’enguany, una obra que s’ha completat amb el disseny de l’estudi creatiu Workship. El resultat és una Mercè mestissa que porta una ciutat sencera als cabells. Del seu pentinat alegre emergeixen castellers, músics, escultures mironianes i fins i tot alguna bèstia de foc. La il·lustració la culmina un vaixell, ben conegut de tothom, que representa tots els col·lectius que es dediquen a rescatar persones desplaçades a la mar Mediterrània, persones que fugen de la guerra i la persecució i que arrisquen la vida per un futur lliure de violència. Si pogués parlar, aquesta Mercè ho diria ben alt i clar: “Sigueu tots i totes molt benvinguts i benvingudes a Barcelona.”

Cultura popular i tradició

Durant la Mercè les diferents colles de la ciutat aproparan la cultura popular i tradicional a tothom. A més, aquest any els Castellers de Barcelona celebren el 50è aniversari, i també se celebren els dos segles de castells a la ciutat.

Els carrers del centre acolliran gegants i gegantes, nans, bèsties de foc i personatges de tot l’imaginari festiu barceloní, amb gairebé 60 actuacions en les quals participaran 220 colles i entitats de cultura popular de Barcelona.

Aquestes són les cites principals:

  • Diada Castellera Històrica: el diumenge 22 de setembre, amb els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca com a colles convidades i amb les set colles de la ciutat (la de Barcelona, la de Sants, la de la Vila de Gràcia, la del Poble-sec, la de la Sagrada Família, la Jove de Barcelona i la de Sarrià).
  • Diada Castellera Local: el dimarts 24 de setembre.
  • Correfocs de la Mercè: el dissabte 21 de setembre. A les 18.30 hores començarà el Correfoc dels Petits Diables i, a partir de les 19.45 hores, tindran lloc la Tabalada Infernal, la Ceptrotada, l’Encesa de la Porta de l’Infern i el Correfoc de la Mercè, protagonitzat per les colles de diables de la ciutat, que recorreran la via Laietana des de la plaça d’Antoni Maura fins a la plaça d’Antonio López.

Enguany, l’exposició del Seguici Popular tindrà lloc a la planta baixa de la seu de l’Ajuntament, mentre que la mostra de gegants i gegantes es podrà veure al Pati Manning. Per conèixer de prop els dracs i les bèsties, us haureu d’endinsar en El Born Centre de Cultura i Memòria.

Beirut, ciutat convidada

Aquest any la Mercè ens acostarà a Beirut, una ciutat que desprèn energia creativa. La programació especial s’estendrà per diversos escenaris arreu de la ciutat, amb propostes que van del cinema fins a les arts escèniques i la música.

La Filmoteca de Catalunya dedica a la ciutat convidada el cicle de cinema “Imatges de Beirut“, que s’allargarà fins al 29 de setembre, mentre que el Mercè Arts de Carrer (MAC) inclou espectacles d’artistes libanesos al parc de la Ciutadella, al passeig de Lluís Companys i a l’avinguda de la Catedral. Entre totes les activitats destaca “La nit de Beirut“, un homenatge a la potència artística de la ciutat, que transformarà la Ciutadella en una festa plena de música i dansa.

Llum i foc

L’obra de Joan Brossa inspira el videomapatge que es projectarà a la façana de l’Ajuntament, una proposta per reviure el món creatiu d’aquest poeta visual l’any que se celebra el centenari del seu naixement.

Pel que fa a la pirotècnia, la platja de la Barceloneta és l’escenari escollit per celebrar-hi el 22è Festival Pirotècnic Internacional, que tindrà lloc la nit del dissabte 21 de setembre. El final de festa el marcarà el tradicional Piromusical de la Mercè, a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, amb música i focs artificials per celebrar els 50 anys de l’últim concert de The Beatles, els 20 anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu i els 75 anys de la mort de Glenn Miller, i també s’homenatjarà Montserrat Caballé, sense oblidar la música típica de Beirut, la ciutat convidada d’enguany.

Mercè Arts de Carrer

Durant les Festes de la Mercè, el Mercè Arts de Carrer (MAC) reivindica, selecciona i promou els espectacles de dansa, circ, teatre de carrer, teatre gestual i altres modalitats tecnològiques multidisciplinàries per apropar a la ciutadania les darreres tendències artístiques nacionals i internacionals.

Com a novetats destaquen la programació especial dedicada a artistes africans, que tindrà lloc al parc de la Trinitat, i la festa del 25è aniversari de Pallassos Sense Fronteres, a la llera del Besòs, amb nou escenaris i espectacles amb pallassos i pallasses de diferents indrets del món.

Durant els cinc dies que dura la Mercè, el MAC Festival presentarà gairebé 150 companyies d’àmbit nacional i internacional, que oferiran 430 funcions repartides entre el parc de la Ciutadella i el passeig de Lluís Companys, el parc de la Trinitat, el Castell de Montjuïc, la llera del Besòs, el Palauet Albéniz i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

“Associa’t a la festa”

En el marc de les Festes de la Mercè, “Associa’t a la festa” és el festival que atorga protagonisme a les entitats i les associacions de Barcelona. Durant els dies 21 i 22 de setembre, la plaça de Catalunya serà un espai per viure i celebrar la vida associativa. La quarta edició d’aquest festival s’articula al voltant del lema “Bateguem juntes”, amb el qual es vol mostrar la coproducció i el treball col·laboratiu amb els veïns i les veïnes.

La programació d’”Associa’t a la festa” del 2019 ha estat possible gràcies a la feina conjunta de fins a 275 entitats i col·lectius de Barcelona, que oferiran més de 175 activitats distribuïdes per diferents espais de la plaça i pensades perquè hi participin tots els públics.

La Mercè més sostenible i esportista

El diumenge 22 de setembre tindrà lloc el Dia sense Cotxes, un esdeveniment que forma part de la Setmana Europea de la Mobilitat (del 16 al 22 de setembre) i que Barcelona incorpora a la programació de la festa major amb La Mercè Respira. De les onze del matí a les vuit del vespre la via Laietana quedarà totalment lliure de vehicles i, sobretot, dels fums que produeixen. En lloc de cotxes, motos i vehicles de mercaderies, hi haurà un espai verd d’estada i de jocs reconquerit per a la ciutadania, en el qual, a més de molta tranquil·litat, hi haurà tota mena d’activitats lúdiques que conviden a veure l’asfalt d’una altra manera.

L’esport també té protagonisme a les Festes de la Mercè: de l’atletisme al futbol adaptat, passant per la tradicional classe de fitnes multitudinària, el rugbi de platja, el patí de vela, els escacs o el vòlei de platja. Una de les novetats principals és que la Cursa de La Mercè 2019 tindrà lloc després del dia de la Mercè, el diumenge 29 de setembre. L’altra cita multitudinària, la Festa del Fitnes, se celebrarà el diumenge 22 a l’emplaçament habitual, l’avinguda de la Reina Maria Cristina.

Etiquetes associades a la notícia