Els usuaris de l'antiga mútua municipal s'integraran al sistema de salut pública

Les prop de 8.300 persones afiliades a l’antiga mútua municipal PAMEM s’integraran al sistema de cobertura sanitària universal del Servei Català de la Salut (CatSalut). La integració garanteix l’equitat en els serveis per als treballadors municipals i també més cobertura, proximitat i una atenció sanitària millor. S’està treballant amb els sindicats per acompanyar els usuaris en el procés d’integració.

21/04/2017 16:26 h

Redacció

L’Institut de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal (PAMEM, per les sigles originals del Patronato de Asistencia Médica de los Empleados Municipales) es va crear com a organisme autònom l’any 1950 per donar assistència sanitària al col·lectiu de funcionaris. En el seu moment de màxima activitat va arribar a atendre més de 32.000 persones. L’any 1993 es va decidir que el nou personal s’integrés al sistema de cobertura del CatSalut, l’organisme creat dos anys abans per garantir l’accés a l’assistència sanitària universal i pública. El PAMEM és avui una entitat pública participada per l’Ajuntament i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb una proporció del 60% i el 40% respectivament, i adscrita al Consorci Sanitari de Barcelona.

Actualment, el 80% del personal municipal està integrat al sistema del CatSalut. De les 8.279 persones encara afiliades al PAMEM, 4.368 són pensionistes o els seus beneficiaris, 1.285 són treballadors municipals en actiu i 1.285, els respectius beneficiaris.

La disminució d’afiliats i l’envelliment progressiu de la població adscrita, que comporta processos mèdics més complexos i més freqüentació dels serveis, han convertit el PAMEM en un servei deficitari. “El PAMEM és un sistema paral·lel que s’ha anat allargant en el temps i que, tot i que en un principi estava justificat, en el context actual és una anomalia”, ha manifestat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha recordat també el compromís del consistori amb l’enfortiment del sistema sanitari públic català. Es calcula que, quan acabi el procés d’integració, s’haurà acumulat un deute de 22,8 milions d’euros, que serà cobert per l’Ajuntament de Barcelona (dues terceres parts) i pel CatSalut (la resta). La inversió municipal, a més, s’ampliarà amb 3,75 milions d’euros que aniran destinats a la millora d’equipaments sanitaris de la ciutat.

La integració que, segons Colau, “garantirà l’equitat de les prestacions al conjunt dels treballadors municipals”, es farà efectiva després de l’aprovació i la signatura del conveni i sense ocasionar molèsties als usuaris, i assegurarà la continuïtat pel que fa a l’atenció de tots els processos mèdics i hospitalaris en marxa. “Estem en diàleg continuat amb els sindicats i farem un procés d’acompanyament dels usuaris”, ha dit Colau.

Serveis futurs de l’APS Pamem

El PAMEM, transformat en una entitat pública adscrita al Consorci Sanitari de Barcelona dins del model del CatSalut, passarà a dir-se Atenció Primària de Salut Pamem (APS Pamem) i continuarà gestionant els quatre equips d’atenció primària (EAP) i el centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) que gestiona en l’actualitat. Com a novetat, l’APS Pamem oferirà serveis orientats a la ciutadania amb pocs recursos econòmics. “Això garanteix els 22 llocs de feina del personal actual del PAMEM i permetrà accedir a veïns de barris vulnerables a serveis de salut complementaris”, ha explicat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa. Es preveu que es prestin 3.000 tractaments odontològics i 1.000 podològics a usuaris derivats des dels serveis socials municipals, així com que es pugui oferir un servei de medicina esportiva en coordinació amb l’Institut Barcelona Esport.

Més informació