Emergència lingüística en alimentació

17/09/2021 11:19 h

Dolors Gándara Sanz

Un any més, Barcelona es bolca en la celebració de la 26a Setmana de la Ciència, la gran iniciativa de divulgació que del 12 al 21 de novembre té lloc a municipis de tot Catalunya i que coordina la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. En el marc d’aquest gran esdeveniment, el Departament de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona anima a participar en l’acció col·laborativa Emergència lingüística, que ha organitzat per recuperar paraules en desús al voltant de l’alimentació i la sostenibilitat, i que compta amb la dinamització de diversos equipaments de proximitat de la ciutat.

Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021, fet que coincideix amb l’Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible i l’Any internacional de les Fruites i Verdures. Per tot plegat, l’alimentació i la sostenibilitat tenen un pes important en les activitats que tindran lloc en aquesta Setmana de la Ciència i aquest fet ha motivat l’organització de l’acció col·laborativa.

Cerquem paraules oblidades i en risc d’extinció de l’àmbit de l’alimentació en sentit ampli. Verbs, noms i adjectius sobre temes com agricultura, ramaderia, pesca o cuina que s’empraven antigament però que avui estan quedant en desús. Tothom pot participar en aquesta acció col·laborativa i contribuir a recuperar aquells mots relacionats amb uns hàbits alimentaris basats en els productes de temporada, la proximitat, l’autogestió o la cura del medi ambient. Segur que saps paraules que val la pena recuperar, les comparteixes?

Com participar?

Sembra
Del 20 de setembre al 15 d’octubre, qualsevol persona pot participar tantes vegades com vulgui, amb paraules tant en català com en castellà, a través dels següents formularis.

Participar amb paraules en català!

Participar amb paraules en castellà!

Aquestes paraules poden ser verbs, noms i adjectius, relacionades amb qualsevol àmbit de l’alimentació, com ara l’agricultura, la ramaderia, la pesca o la cuina, el que es valorarà serà que siguin mots en desús o en perill d’extinció.

D’altra banda, per fer accessible la participació de totes les persones, els equipaments dinamitzadors habilitaran altres canals físics amb els quals recollir les paraules (bústies, pissarres, plafons de suro…).

Recol·lecta
L’equip organitzador recopila totes les paraules, de les quals, un jurat especialitzat en seleccionarà 28 segons criteris de rellevància lingüística, social i de diversitat. Entre l’1 i el 28 de novembre, aquestes paraules es donaran a conèixer a través dels canals oficials de Barcelona Ciència i dels equipaments dinamitzadors.

A més, durant la Setmana de la Ciència se celebrarà una taula rodona per fer públiques les paraules seleccionades i destacar el valor del seu significat. Una trobada que també comptarà amb la participació del públic, qui podrà aportar els seus coneixements.

Biblioteques que hi participen

També hi participen equipaments ambientals i centres cívics de la ciutat de Barcelona.