Actuacions de prevenció als entorns de Collserola per evitar incendis

Des del mes de maig el cos de Bombers de Barcelona realitza tasques preventives contra incendis a les zones del Parc de Collserola que pertanyen a la ciutat, un total de gairebé 1.800 hectàrees. Són actuacions de comprovació de camins, recorreguts i accessos per avaluar i millorar les condicions de la muntanya durant els mesos més calorosos de l’any.

19/08/2020 16:12 h

Ajuntament de Barcelona

La campanya de prevenció d’incendis d’estiu estarà activa fins a mitjan setembre. Durant aquest període el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els dispositius per actuar de manera ràpida i eficaç davant de possibles incendis forestals.

Des que va començar la campanya forestal el cos de Bombers ha intervingut en set incendis. L’estiu del 2019 es van produir nou incendis, que van afectar 0,18 hectàrees del Parc de Collserola que corresponen al municipi de Barcelona.

Actuacions de prevenció dels Bombers

El 25 de maig es va posar en marxa el Parc de Vallvidrera per poder accedir més ràpidament a la zona forestal i actuar amb un temps de resposta més curt en cas d’incendi. Des d’aquest parc es realitzen cada dia dos recorreguts forestals, al matí i a la tarda, per la zona de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, el vessant nord i la carretera de les Aigües.

Les tasques preventives del cos de Bombers de Barcelona es duen a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es fan recorreguts diaris:

  • Parc de Vallvidrera, entre la zona del cim del Forat del Vent i la Santa Creu d’Olorda.
  • Parcs de la Vall d’Hebron i de l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

Els dispositius fan dos tipus d’actuacions permanents durant l’estiu:

  • Reconeixements i recorreguts diaris: inclouen fer el reconeixement dels accessos, identificar els camins i comprovar-ne l’estat i revisar els recursos hidratants d’incendis.
  • Reguardes preventives: s’activen d’acord amb alertes prèvies decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius i s’instal·len punts fixos de vigilància durant les hores de més risc d’incendi.

També es realitzen simulacres a la zona forestal, en els quals participen la població civil i altres cossos operatius, com la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques o els Bombers de la Generalitat.

El monitoratge dels indicadors meteorològics, de temperatura, vent o humitat, és una part fonamental del protocol de prevenció que posa en marxa el cos de Bombers de Barcelona en coordinació amb l’Observatori Fabra i el Consorci del Parc de Collserola.

Consells per als visitants del Parc de Collserola

Per visitar el Parc Natural de Collserola:

  • Cal mantenir la distància de seguretat i portar mascareta.
  • S’ha de caminar i fer esport pels recorreguts i camins senyalitzats.
  • No s’han de llençar burilles ni escombraries a terra.
  • No s’ha de donar menjar als animals que viuen al parc.

 

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades