En marxa la campanya de prevenció d’incendis al parc de Collserola

Cada any a l’estiu s’activa un dispositiu conjunt de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona per realitzar tasques preventives contra incendis a les zones del parc de Collserola que pertanyen a la ciutat, un total de gairebé 1.800 hectàrees. Són actuacions de comprovació de camins, recorreguts i accessos per avaluar i millorar les condicions de la muntanya durant els mesos més calorosos de l’any.

16/06/2020 14:48 h

Ajuntament de Barcelona

Els cossos policials i de salvament de Barcelona comencen la campanya anual de prevenció d’incendis perquè la muntanya arribi als mesos de més calor en les condicions òptimes. Són uns mesos en què augmenta el nombre de visitants al parc i en què el nivell de risc d’incendi és més alt.

El Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els dispositius per actuar de manera ràpida i eficaç davant de possibles incendis forestals. El 2019 es van produir 13 incendis que van afectar 0,21 hectàrees del parc de Collserola que corresponen al municipi de Barcelona.

Actuacions de prevenció dels Bombers

Les tasques preventives del cos de Bombers de Barcelona es duran a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es faran recorreguts diaris:

  • Parc de Vallvidrera, entre la zona del cim del Forat del Vent i la Santa Creu d’Olorda.
  • Parcs de la Vall d’Hebron i de l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

Els dispositius faran dos tipus d’actuacions permanents durant l’estiu:

  • Reconeixements i recorreguts diaris: inclouen fer el reconeixement dels accessos, identificar els camins i comprovar-ne l’estat i revisar els recursos hidratants d’incendis.
  • Reguardes preventives: s’activen d’acord amb alertes prèvies decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius i s’instal·len punts fixos de vigilància durant les hores de més risc d’incendi.

També es realitzen simulacres a la zona forestal, en els quals participen la població civil i altres cossos operatius, com la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, el Sistema d’Emergències Mèdiques o els Bombers de la Generalitat.

El monitoratge dels indicadors meteorològics, de temperatura, vent o humitat, és una part fonamental del protocol de prevenció que posa en marxa el cos de Bombers de Barcelona en coordinació amb l’Observatori Fabra i el Consorci del Parc de Collserola.

Actuacions de la Guàrdia Urbana

Durant els mesos d’estiu la Guàrdia Urbana activa un dispositiu a les zones forestals dels districtes de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. En torns de dia i de nit les diferents unitats territorials fan patrullatges preventius als barris de muntanya d’aquests districtes.

Consells per als visitants del parc de Collserola

Per visitar el parc natural de Collserola:

  • Cal mantenir la distància de seguretat i portar mascareta.
  • S’ha de caminar i fer esport pels recorreguts i camins senyalitzats.
  • No s’han de llençar burilles ni escombraries a terra.
  • No s’ha de donar menjar als animals que viuen al parc.

 

Etiquetes associades a la notícia