Es publica la convocatòria del World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe

22/06/2020 11:52 h

Jorge Luis Fuentealba Diez

S’han publicat les condicions per participar en el World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe, un concurs amb dues reeixides edicions anteriors organitzat pels ajuntaments de Barcelona i Kobe que té com a objectiu principal posar de relleu els desafiaments de les ciutats intel·ligents, convidant la ciutadania a tractar les seves diferents realitats i casuístiques. Mitjançant l’anàlisi de dades i la seva visualització, es pretén que els participants facin propostes de millora que puguin ser útils en l’elaboració de polítiques públiques.

Paral·lelament, el concurs també vol fomentar l’ús de dades obertes publicades per diferents administracions i que en el cas del consistori barceloní es poden trobar al seu portal Open Data BCN; desenvolupar l’esperit crític envers l’ús de dades en l’entorn digital, i incrementar l’exercici de la sobirania de les dades per part de la ciutadania.

Origen del concurs
El 1993, les ciutats de Barcelona i Kobe van signar un acord d’agermanament per fomentar l’intercanvi cultural, educatiu, esportiu, econòmic i tecnològic. Dos anys més tard, després del terratrèmol que va afectar la ciutat japonesa, Barcelona va col·laborar amb l’enviament d’ajut humanitari. L’any 2018 va tenir lloc el 25è aniversari de l’agermanament i, per celebrar-ho, els respectius ajuntaments van organitzar conjuntament la primera edició del concurs. Després de l’èxit d’aquesta primera convocatòria, el 2019 es va tornar a proposar el repte a la ciutadania mitjançant la segona edició.

Edició 2020
La temàtica del concurs d’enguany ha de reflectir una realitat o problemàtica de la ciutat de Barcelona emmarcada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU, que s’alineen amb l’Estratègia d’Impuls de l’Agenda 2030 a la ciutat. Els 17 ODS abasten grans reptes de tipus social, econòmic i ambiental per assegurar oportunitats vitals, qualitat de vida i inclusió social. Per tant, reduir desigualtats, assolir la igualtat de gènere o la lluita contra l’emergència climàtica, així com la gestió de la salut pública, poden ser temes interessants, entre molts altres, per treballar i aportar noves idees.

D’entre tots els projectes presentats, el jurat n’escollirà cinc de finalistes, sent un d’ells el guanyador amb un premi de 1.000 €. També està prevista una menció universitària de 250 € a la millor visualització realitzada pel grup en què els components siguin tots estudiants universitaris.

Forma i terminis per participar
D’acord amb les Bases i la Convocatòria de participació, caldrà complimentar el Formulari (que serà habilitat quan comenci el període d’admissió de visualitzacions) al qual s’afegirà el treball a presentar. No és necessària cap tipus d’inscripció prèvia.

  • El període d’admissió de les visualitzacions serà del 14 de setembre fins el 26 d’octubre de 2020.
  • La publicació de la llista de les visualitzacions finalistes i comunicació als autors es farà el 9 de novembre.
  • Finalment, el dia 17 de novembre tindrà lloc l’acte d’exposició de treballs i lliurament de premis.
    * Aquest calendari podria veure’s afectat en funció de les excepcionals circumstàncies derivades del Covid-19.

La pàgina web d’aquesta edició ofereix tota la informació sobre la convocatòria, els seus continguts, objectius, dates de participació, forma d’avaluació dels treballs, premis, etc.

Organitzadors
El World Data Viz Challenge 2020 Barcelona-Kobe està organitzat conjuntament pels ajuntaments de Barcelona i de Kobe. Per part de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació BIT Habitat lidera el projecte, amb la col·laboració de la Direcció de Relacions Internacionals i l’Oficina Municipal de Dades.