Es reobren vint centres de serveis socials per seguir atenent la població més vulnerable

A partir de dilluns, 25 de maig, una vintena de centres de serveis socials de la ciutat tornaran a obrir al públic. Durant els dos primers mesos de l’estat d’alarma per la covid-19, Serveis Socials ha atès 34.385 persones a través de dues vies: la telemàtica i la presencial d’urgència que han ofert els nou centres que fins ara han estat oberts al públic.

21/05/2020 17:26 h

Ajuntament de Barcelona

Amb l’obertura de vint centres de serveis socials s’amplia l’atenció presencial a persones i col·lectius vulnerables.

Calendari d’obertura dels centres de serveis socials

La vintena de centres que obriran a partir del 25 de maig es concentren als districtes de Ciutat Vella i Nou Barris, on hi ha més demanda d’atenció.

Tots els centres que ofereixin atenció presencial aplicaran mesures de seguretat i higiene reforçades per evitar el contagi de la covid-19 i preservar la salut dels equips de serveis socials i de les persones usuàries.

Es podrà demanar una cita prèvia al telèfon habitual de serveis socials (936 197 311) o anar presencialment als centres oberts de cada districte en cas d’urgència. L’atenció es continuarà prestant prioritàriament de manera telemàtica, i presencialment si la situació ho requereix.

L’horari excepcional de l’atenció presencial als centres de serveis socials serà de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores. L’horari d’atenció telefònica serà l’habitual: de dilluns a dijous, de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores, i divendres, de 9.00 a 14.00 hores. Fora d’aquest horari el centre de referència per a emergències i urgències socials és el CUESB.

Centres de serveis socials amb atenció presencial per districte:

  • Ciutat Vella: CSS Raval Sud, CSS Raval Nord i CSS Casc Antic
  • L’Eixample: CSS Antiga Esquerra de l’Eixample i CSS Fort Pienc
  • Sants-Montjuïc: CSS Cotxeres de Sants i CSS Poble-sec
  • Les Corts: CSS Les Corts
  • Sarrià – Sant Gervasi: CSS Sarrià
  • Gràcia: CSS Camp d’en Grassot i CSS Vila de Gràcia
  • Horta-Guinardó: CSS Horta i CSS Baix Guinardó
  • Nou Barris: CSS Porta-Vilapiscina i Torrellobeta, CSS Turó de la Peira i CSS Roquetes
  • Sant Andreu: CSS Garcilaso i CSS Franja Besòs
  • Sant Martí: CSS Clot – Camp de l’Arpa​ i CSS Besòs

Prioritat als col·lectius vulnerables

Els equipaments donaran prioritat a l’atenció de persones i col·lectius en situació d’urgència, com infants en risc, casos de violència masclista, persones grans o dependents sense suport de l’entorn i situacions de necessitat extrema.

Atenció dels serveis socials durant l’estat d’alarma

Durant la crisi de la covid-19, els serveis socials han continuat funcionant a través de l’atenció per via telemàtica i mitjançant els equips presencials en nou equipaments d’urgència. Des de l’inici de l’estat d’alarma, s’han atès 34.385 persones, el 72%, dones, i el 28%, homes. Del total, el 17% mai no havien estat ateses pels serveis socials o feia més d’un any que no havien requerit atenció, un indicador de l’augment de les situacions de risc provocades per la covid-19.

Pel que fa als serveis específics que s’han proporcionat durant l’estat d’alarma:

  • Ajuts d’emergència: durant els últims dos mesos s’han atorgat 9.292 ajudes per pal·liar situacions de risc, sobretot despeses d’alimentació i habitatge, per un valor global de 3,93 milions d’euros. L’increment de les prestacions respecte al període anterior a la covid-19 ha estat considerable: al febrer es van aprovar 2.156 ajudes per un valor total d’1,47 milions d’euros.
  • Targetes Barcelona Solidària: a les 17.000 targetes que s’han repartit per poder comprar productes d’alimentació i de primera necessitat s’ha afegit una partida addicional de 12.000 unitats per arribar a més col·lectius vulnerables.
  • Àpats diaris: gràcies a la col·laboració de diverses entitats socials, els serveis d’alimentació municipals estan repartint actualment 11.150 àpats al dia a través de serveis a domicili, menjadors socials, equipaments per a persones sense llar i dispositius extraordinaris. La distribució d’àpats diaris ha augmentat un 192% des de l’inici de l’estat d’alarma; en el període anterior a la covid-19 es repartien 3.810 àpats al dia.

Etiquetes associades a la notícia