Acaba la restauració de la plaça de Joan Fiveller al parc de la Ciutadella

Els treballs, que van acabar el mes de novembre passat, signifiquen la restauració d’una joia de la jardineria pública de Barcelona dissenyada per Jean-Claude-Nicolas Forestier.

27/12/2021 11:32 h

Ecologia Urbana

La restauració dels jardins de la plaça de Joan Fiveller, antiga plaça d’armes, ha permès recuperar aquest espai destacat i singular dins del conjunt del parc de la Ciutadella. L’espai va ser projectat per l’eminent urbanista i paisatgista francès Jean-Claude-Nicolas Forestier l’any 1916. El va concebre com una avantsala del museu de la ciutat, que estava instal·lat a l’edifici de l’antic arsenal, seu actual del Parlament de Catalunya. Aprofitant la necessitat de millorar el drenatge d’aquesta zona del parc i la xarxa i els sistemes de reg, l’objectiu ha estat recuperar el jardí històric per retornar-lo al seu estat original.

Tirar-ho endavant ha representat recórrer a la feina conjunta de professionals de
diverses disciplines —de la història a l’agronomia— i coordinar diversos
departaments de l’Ajuntament, amb Parcs i Jardins, Institut Municipal, al capdavant. S’ha tingut una cura especial a documentar i preservar les restes arqueològiques. En l’àmbit vegetal, la recerca històrica ha permès disposar d’una aproximació sòlida al repertori de plantes emprat per Forestier.

Les obres de millora, que es van iniciar el mes de juny del 2020 i van acabar el novembre del 2021, han tingut un cost de 2.174.898 euros.

 

El projecte per a la plaça del Museu de Barcelona de Jean-Claude-Nicolas Forestier

El 1916 es va acordar enjardinar la plaça amb un projecte de Forestier amb el qual es va aconseguir dignificar i monumentalitzar l’espai i també crear un ambient tranquil i una connexió harmònica amb la resta del parc. El novembre del 1917 es van iniciar les instal·lacions del reg i a finals d’any s’hi van posar els bancs de marbre. Finalment, el maig del 1918 es va encarregar a l’escultor Josep Llimona que fes una reproducció de la seva obra El desconsol. Aquesta escultura es va situar al centre de l’estany.

Etiquetes associades a la notícia