'Flors i violes', una mirada en clau femenina a la Barcelona literària

20/09/2021 07:00 h

Xavier Amat

Amb text de M. Àngels Cabré, l’Ajuntament de Barcelona publica Flors i violes. La Barcelona literària en clau femenina, títol que, entre altres coses, reivindica i recupera les autores que han fet de la ciutat l’escenari principal de les seves ficcions.

Al volum, de caràcter divulgatiu, s’analitzen les obres d’escriptores que van de Dolors Monserdà a Llucia Ramis, sense oblidar Mercè Rodoreda o Teresa Pàmies. Així mateix, es dediquen planes a personatges femenins protagonistes als llibres, com Mariona Rebull, la Monyos o Enriqueta Martí, la vampira del Raval. Per a Cabré, aquest llibre de llibres era necessari, perquè “mentre que s’ha estudiat molt la Barcelona literària dels escriptors, no ha tingut tanta fortuna la nascuda de la ploma de les escriptores que han fet de la ciutat l’escenari principal de les seves ficcions. És el moment de recordar-les i reivindicar-les”. I afegeix: “Serveixi aquest llibre per afirmar que la Barcelona literària en clau femenina també existeix i val molt la pena visitar-la, és a dir, llegir-la”.

L’obra, de 352 pàgines i coberta de tapa dura, es completa amb les il·lustracions de quatre joves artistes (Laura Pérez, Eva Zurita, María Herreros i Helena Perez) que han estat escollides per acompanyar la lectura.

Més informació, en aquest enllaç.