‘Generació Malva’ guanya el concurs d’intervenció sobre dues parets mitgeres

06/06/2017 12:42 h

Redacció

El projecte ‘Generació Malva’ és el guanyador del concurs d’intervencions sobre parets mitgeres, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de la Setmana d’Arquitectura 2017.

Posar les parets mitgeres a debat era l’objectiu del concurs d’idees, en el qual la ciutadania ha pogut participar mitjançant la votació popular de sis propostes finalistes prèviament escollides per un jurat.

L’Institut Municipal del Paisatge Urbà estudiarà ara la viabilitat del projecte guanyador i l’adaptarà segons les necessitats i possibilitats quan s’hagi de realitzar una intervenció en les parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, al barri de Gràcia.

La proposta guanyadora

El projecte ‘Generació Malva’ s’ha imposat a les altres cinc propostes finalistes amb un 34,6% dels 379 vots emesos. Els arquitectes Júlia Noy, Daniel Pereira i Laura Venturas firmen el projecte, que proposa una estructura vertical composada per dues corbes que es van intercalant i que connecten la terra amb el cel. Entre elles hi ha uns tensors d’acer per acollir vegetació que donen sentit al conjunt, l’objectiu del qual és donar una nova visió de la plaça.

Els dos accèssits que també s’atorgaven al concurs han anat a parar a les iniciatives ‘Façana’ amb un 16,6% dels vots i ‘Cortina’, que ha recollit un 16,3% dels suports. La primera correspon als arquitectes Manel Mérida, Manuel Jaén, Carlos David Montoya, Carlos Bentacur, Santiago López, Manuela Salazar i Benjamín Gómez i presenta un sistema senzill format per peces de xapa plegada que serveixi per a diversos usos; la segona és obra de l’equip d’arquitectes i dissenyadors Daniel Valdés, Juan José Barrios i Núria Martínez i planteja la creació d’un artefacte urbà, suport de jardins i horts verticals que generi un espai escènic polivalent.

21 propostes rebudes i sis finalistes

En una primera fase del concurs, es van presentar vint-i-una propostes per realitzar un projecte per a dues parets mitgeres de la plaça de les Dones del 36, al barri de Gràcia, de les quals el jurat en va seleccionar sis per passar a la fase de votació final.