Golferichs celebra 25 anys junts amb el barri

04/12/2014 17:26 h

Districte Eixample

El centre cívic Golferichs celebra 25 anys d’història, la de la recuperació de la Casa Macari Golferichs com a equipament públic del barri. La bella torre modernista projectada per Joan Rubió i Bellver va ser transformada en centre cívic de l’Eixample pels arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas, després de la reivindicació veïnal arran del seu intent d’enderroc.

25 anys junts… mereixen una festa. Amb aquest esperit, el centre cívic Golferichs ha programat tota una sèrie d’activitats per recordar la història d’aquest edifici aixecat al xamfrà de la Gran Via amb Viladomat a principis del segle XX (1900-1901).

Durant el seu recorregut ha anat transformant-se per posar-se al dia. Es va iniciar com una de les ludoteques més innovadores de la ciutat, amb un projecte especialitzat per a joves. Als noranta, incorpora un servei pioner en oferir una sala d’autoservei i formació en informàtica i tecnologia, integrant després l’Espai de fotografia Francesc Català-Roca, que ha estat pedrera del talent fotogràfic dels professionals de Barcelona. I en els últims anys, ha afegit el gaudi de la cultura de proximitat a través de la programació de música i els seus cicles de conferències orientats a la reflexió sobre la societat contemporània.

Recordant la història i gaudint del present

La festa començarà amb una xerrada a càrrec de l’historiador Jordi Font sobre la història del solar on es va construir el xalet (antic monestir de Valldonzella, on morí Martí l’Humà) i una visita guiada per la casa a càrrec de la historiadora de l’art Carolina Chifoni.

Al llarg del cap de setmana del 12 i 13 de desembre se succeiran diferents actes com un espectacle de dansa aèria, el cercavila amb els gegants i capgrossos de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, una mostra de danses tradicional al pati amb Ballets de Catalunya -que durant molts anys van fer classes obertes al centre cívic-, els castellers de la Colla Jove de Barcelona, jam de blues, concert de cant i clàssica, degustació de torrons artesans, unes portes obertes als tallers i fi de festa amb una cercavila pel barri amb Always Drinking Marching Band.

Durant la festa d’aniversari el centre cívic participarà amb La Marató de TV3 amb una urna on la gent hi podrà col·laborar.