Gràcia, el barri amb més comerços sostenibles

09/02/2015 08:10 h

Gràcia TV

Gràcia és un dels districtes de la ciutat de Barcelona on es concentren més establiments que faciliten al consumidor la compra de productes respectuosos amb l’entorn. És per això que l’any 2013 la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable va considerar oportú crear una guia de bones pràctiques en què apareguessin tots aquests comerços verds. La idea és que els ciutadans coneguin tot el que tenen a l’abast per poder fer un consum responsable.

Poder anar a comprar sense haver de preocupar-te per si t’has deixat la bossa a casa, perquè el mateix establiment t’ofereix la possibilitat de llogar un cabàs i no haver d’utilitzar bosses d’un sol ús. Comprar productes naturals per a la cara, que no tenen cap producte químic perjudicial per a la pell. O poder gaudir d’aliments ecològics produïts pels pagesos o les cooperatives que tens més a prop de casa. Aquestes i altres possibilitats són les que es troben a la Xarxa de Comerç Verd de Gràcia, una iniciativa de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, que dóna visibilitat a més d’una cinquantena d’establiments del districte responsables amb el medi ambient.

Marta Beltran, de la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable: “Aquests comerços compleixen criteris de proximitat, de producció ecològica, de venda a granel, de productes reutilitzables o bé comercialitzats en envasos reutilitzables; són establiments que fomenten alternatives a les bosses de plàstic d’un sol ús.”

L’objectiu de la guia és facilitar a la ciutadania un consum responsable amb el medi ambient, recomanant-li bones pràctiques i posant al seu abast la llista d’establiments en què podrà trobar aquest tipus de productes. Al principi el més fàcil era trobar aliments ecològics, de proximitat, però a poc a poc tots els sectors s’han anat conscienciant, i ara es pot fer un consum verd en tots els àmbits. Hi ha des de botigues que venen productes de neteja a granel, fins a botigues de roba o sabates sostenibles, etc.

Comerciants i clients compromesos amb el medi ambient esperen que, amb el temps, s’estengui arreu el que a Gràcia ja comença a ser habitual.