446 habitatges públics en construcció a la Marina del Prat Vermell

Fita històrica en el creixement del parc públic d’habitatge de la ciutat, amb 34 promocions i 2.329 pisos en marxa, un de cada cinc a la Marina del Prat Vermell. Avui hem posat la primera pedra de l'edifici de sis plantes d'habitatge públic al carrer d'Ulldecona, 2-10, on hi haurà 72 pisos de diverses mides.

14/05/2021 16:03 h

Ajuntament de Barcelona

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha destinat 57 milions d’euros a la construcció de 446 habitatges al barri de la Marina del Prat Vermell, 352 dels quals seran de lloguer, 62 de dret de superfície i 32 de cohabitatge. Sumats als 68 habitatges de Cal Cisó, una promoció pública impulsada per l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca, que ja s’han lliurat, prop de 1.200 veïns i veïnes del nou barri viuran en un habitatge públic.

Entre les quatre promocions en construcció es troba la del carrer d’Ulldecona, 2, un projecte que inclou 72 habitatges distribuïts en sis plantes, amb 60 pisos de dos dormitoris, 6 pisos d’un dormitori i 6 pisos més adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. A més, la promoció disposarà de zones comunes, cobertes verdes, aparcaments per a bicicletes i espais enjardinats comunitaris. Amb una inversió de 9,2 milions d’euros, es preveu que les obres s’acabin el primer trimestre del 2024.

Més construcció d’habitatge públic que mai

Les 34 promocions en construcció a tota la ciutat suposen un màxim històric, ja que mai s’havien posat en marxa tantes obres noves. Dels 2.329 pisos, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) en destinarà fins al 80% a lloguer social i assequible, un percentatge que permetrà fer créixer el parc públic d’habitatge, fonamental per combatre la gentrificació i l’especulació immobiliària i garantir l’accés a una llar a les persones més vulnerables.

Els 2.329 habitatges es troben en la fase final del procés de producció, i es preveu que tots estiguin finalitzats el 2024. Els pisos es distribuiran de la manera següent:

  • Lloguer assequible: 1.782 habitatges
  • Persones afectades per processos urbanístics: 154 habitatges
  • Dret de superfície durant 75 anys: 304 habitatges
  • Cohabitatge: 89 pisos

A més dels habitatges de nova construcció, el parc públic d’habitatge també s’amplia mitjançant la compra de pisos del mercat privat, que fins avui arriba a 900 habitatges. Paral·lelament, l’operador mixt Habitatge Metròpolis Barcelona, conjuntament amb l’Àrea Metropolitana, construirà fins a 2.250 pisos de lloguer assequible i, a través del conveni amb fundacions de l’habitatge social i cooperatives, es construiran 1.000 habitatges més de lloguer i cohabitatge.

L’objectiu del parc d’habitatge públic

Per avaluar el ritme constructiu, els 2.239 pisos en obres a la ciutat signifiquen un volum equivalent al 30% dels 7.500 que componien el parc públic d’habitatge el 2015, sense comptar les promocions ja enllestides i les compres dels darrers sis anys.

A més, la inversió de 316 milions d’euros en construcció d’habitatge públic generarà més de 3.350 llocs de feina en el context postcovid, de forta necessitat al sector de la construcció, i que són fruit de l’aliança entre el sector públic i tots els professionals i empreses.

L’esforç conjunt de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació i de l’Ajuntament de Barcelona és imprescindible per assolir els objectius del Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025 de doblar el parc públic d’habitatge per arribar a la xifra de 12.000 habitatges públics a la ciutat.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades