El festival 48H Open House ensenya els edificis més innovadors del parc públic d’habitatge de Barcelona

16/10/2019 16:47 h

Judith Vives Bellalta

El festival d’arquitectura 48H Open House arriba a la desena edició els propers 26 i 27 d’octubre, i ho fa amb la col·laboració de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB). L’ens que gestiona l’habitatge a la ciutat proposa quatre visites per a la categoria Open Social, una de les més populars del festival, que presenta edificis dissenyats i construïts amb una finalitat social. Les visites, per a les quals no cal fer inscripció prèvia, mostraran alguns dels edificis del parc públic més innovadors en l’àmbit arquitectònic.

Quatre visites singulars

Habitatges de Can Fabra: aquest projecte es troba a la nau G de l’antiga fàbrica de Fabra i Coats i inclou 46 habitatges de lloguer social per a gent jove. La construcció es va realitzar amb materials lleugers, amb estructura de fusta per als habitatges i d’acer als vestíbuls centrals, per tal de preservar la independència dels inquilins respecte de la nau existent. Aquesta visita es podrà fer el diumenge 27 d’11 a 19h.

Habitatges socials i allotjaments temporals de Tànger: edifici amb 46 habitatges públics que s’organitza en blocs verticals. És un exemple paradigmàtic dels edificis d’habitatges públics a la ciutat de Barcelona els últims anys: genera espai públic, dignifica els habitatges de lloguer social i és energèticament sostenible. La visita es farà el diumenge 27 d’11 a 14 h.

La Borda: edifici situat al carrer Constitució de Barcelona que suposa una proposta pionera. És un edifici d’habitatges col·lectiu propietat d’una cooperativa, amb cessió d’ús del solar per part de l’Ajuntament. L’edifici està dissenyat per promoure la vida comunitària i la sostenibilitat energètica,  perquè tot l’edifici està projectat per ser de baix consum. Aquesta visita guiada tindrà lloc el dissabte 26 en diversos horaris; a les 11:00, 12:15, 13:30, 16:00, 17:15 i 18:30 h.

Cases Barates de Bon Pastor: edifici híbrid que conté habitatges construïts als anys 20. La visita inclou l’exterior i l’interior d’una casa ben conservada i amb escasses modificacions, el que permetrà l’anàlisi dels canvis i evolucions patides amb el pas dels anys. Aquesta visita es durà a terme el diumenge 27 d’11 a 14h.

Un homenatge a les dones arquitectes

El festival d’arquitectura 48H Open House, que permet conèixer i descobrir el paisatge urbà de Àrea Metropolitana de Barcelona, enguany fa un homenatge a totes aquelles dones oblidades de l’arquitectura. El reconeixement es ret a través de la figura de Pilar Casas Mur, una arquitecta fictícia, amb nom i cognoms que són referències del món de la construcció, i que representa a totes les dones sense nom de la història de l’arquitectura sense les quals moltes grans edificacions de l’actualitat no existirien.

Com a part de l’homenatge a la figura de la dona arquitecta, el 48H Open House BCN ha seleccionat per la seva edició de 2019 l’obra de 10 dones arquitectes com a representants de cada una de les diferents seccions o àmbits geogràfics que componen la mostra. Per exemple,  la reconeguda Benedetta Tagliabue és la representant de la categoria Open Social.

L’IMHAB també s’adhereix a l’homenatge a les dones arquitectes. Tant els habitatges de Can Fabra com els habitatges i allotjaments de Tànger, que es podran visitar, tenen entre els seus autors dues dones arquitectes, Mercè Berengué i Judith Leclerc, respectivament.

En l’edició d’enguany, el festival obre les portes de més de 200 edificis, sovint inaccessibles per a la ciutadania, de forma totalment gratuïta, i ofereix més de 30 itineraris i més de 240 activitats per conèixer l’entorn urbà de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Categories consolidades

El 48HOpen House BCN arriba als 10 anys de vida amb una sèrie de categories consolidades i populars com l’esmentada Open Social, però també d’altres com Open Green, Open Kitchen, Arquitectura de l’Aigua i Open Infraestructures.

Altres categories tenen a veure amb l’àmbit geogràfic i les poblacions participants al festival; al marge de Barcelona enguany participen L’Hospitalet del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Joan Despí i Vilassar de Dalt. Cadascuna d’aquestes ciutats contribueixen amb cinc visites a l’Open House BCN, que enguany presenta un 30% d’edificis que no havien participat en les edicions anteriors, tret de Vilassar de Dalt, on es realitzaran quatre visites.

 

Etiquetes associades a la notícia