Històries d’immigrants a les persianes del Mercat de Sant Andreu

01/08/2015 08:18 h

Sant Andreu TV

“Diàlegs invisibles” explica la història de 12 persones que un dia van emigrar dels seus països d’origen a la recerca d’una vida millor. Ho van fer fugint de situacions de misèria, guerra, persecucions polítiques o conflictes socials. Però un cop van arribar a Europa, les lleis destrangeria les van obligar a viure durant molt temps en una situació irregular i mancats de drets socials. Aquesta vivència sexpressa ara a través de fotografies i de petits textos pintats a les persianes del Mercat de Sant Andreu.

Els retrats dels protagonistes estan impresos en gran format i van acompanyats de textos que posen de manifest la condició d’invisibilitat i d’exclusió de les persones en situació irregular. Durant el dia les persianes estan apujades i les cares queden amagades. Quan les botigues tanquen i abaixen les persianes, els protagonistes dels diàlegs invisibles ocupen els carrers amb les seves històries. D’aquesta manera el projecte es converteix en una eina política i social, perquè fomenta el debat i promou polítiques migratòries més justes.

La iniciativa està impulsada per l’entitat Mescladís i el fotògraf Joan Tomás. Aquestes històries es poden veure també en més d’un centenar de persianes de mercats i comerços de 10 barris de la ciutat fins al setembre i al Centre Cívic Pati Llimona, com a part de l’exposició fotogràfica de Tomás en el marc del festival de fotografia documental de Barcelona DOCfield 2015, que organitza la fundació Photographic Social Vision.