Homenatge a Joan Peiró, 75 anys després de l'afusellament

Joan Peiró i sis companys seus de la CNT van ser afusellats el 24 de juliol de 1942 a Paterna (València) per ordre d'un tribunal franquista. Setanta-cinc anys després, Sants-Montjuïc ho recorda i homenatja la figura d'aquest hostafranquí instal·lant una placa commemorativa a la plaça que duu el seu nom, al costat de l'estació de Sants.

20/06/2017 17:16 h

Mupert

El 27 de juny passat, el Grup de Memòria Històrica de Sants-Montjuïc, amb la col·laboració de diverses entitats com la Fundació Seguí i la Fundació Roca i Galès, ja va organitzar una xerrada a la seu del Districte amb l’historiador Miguel Garau Rolandi, titulada Joan Peiró (1887-1942): Cooperativisme, cultura i revolució social.

El 24 de juliol —en el dia del 75è aniversari de l’afusellament de Joan Peiró amb sis anarcosindicalistes més al camp de tir de Paterna (València), després de ser declarat culpable d’adhesió a la rebel·lió per un tribunal franquista— es col·locarà a la plaça de Joan Peiró una placa commemorativa d’aquests fets i de la seva història.

Joan Peiró i Belis va néixer a Hostafrancs el 18 de febrer de 1887. Als vuit anys començà a treballar al forn de vidre de Can Tarrida de Sants. Amb altres companys fundà la Cooperativa Cristalleries de Mataró, que oferia diversos serveis als associats: classes de primera ensenyança als seus fills, socors mutu en cas de necessitat per malaltia i un fons de redempció de quintes.

Peiró va participar al Congrés Regional del Treball de Catalunya de la CNT a Sants en què s’aprovà la fórmula dels sindicats únics per agrupar totes les societats d’ofici del mateix ram. Anarcosindicalista, secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola, un tribunal franquista el va fer afusellar el 24 de juliol de 1942.

Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona | Grup de Memòria i d’Història Local de Sants-Montjuïc, amb el suport de la Fundació Roca Galès i la Fundació Salvador Seguí.