Impulsar el cooperativisme és impulsar la ciutat

El projecte Coòpolis, Ateneu Cooperatiu de Barcelona, va néixer el 2016 i actualment està format per 18 entitats cooperatives de la ciutat. Des del començament, a l’espai que ocupa a Can Batlló ha acompanyat 163 projectes, dels que han nascut 53 noves cooperatives; ha atès 4.200 participants de 300 activitats en 21 barris, i ha creat 167 nous llocs de treball. Un acord entre institucions permetrà convertir-lo en el centre de promoció del cooperativisme més important del sud d’Europa, amb una inversió de 7 milions d’euros.

28/02/2019 16:58 h

Ajuntament de Barcelona

Coòpolis ocuparà el bloc 4 del recinte industrial del barri de la Bordeta, a Sants-Montjuïc, i s’invertiran 7 milions d’euros per remodelar-lo. L’espai de 4.200 metres quadrats es distribuirà en 1.500 metres quadrats d’espais d’incubació, 225 metres quadrats de tallers, 150 metres d’espai de cotreball, fins a cinc aules formatives, sales de reunions, zona administrativa i una àrea de descans.

Les obres s’iniciaran a finals d’any i es preveu que l’equipament estigui disponible a finals del 2021. Fins aleshores s’ampliarà l’espai que actualment ocupa el bloc 8 de Can Batlló fins als 900 metres quadrats, a més d’un espai d’incubació de cooperatives.

L’impuls de Coòpolis és el primer fruit de l’acord de col·laboració pel que fa a les polítiques públiques de foment de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona signat amb la Generalitat. A més, durant el mes d’abril se signarà un acord de cooperació amb les divuit entitats que formen part de Coòpolis per coordinar les accions de foment del cooperativisme a la ciutat.

Coòpolis se sumarà, com a espai de referència per a les economies transformadores, a InnoBA, l’equipament especialitzat en la innovació socioeconòmica que Barcelona Activa ha desenvolupat a Can Jaumandreu, al districte de Sant Martí. Des d’ara i fins al 2021, tots dos centres desenvoluparan programes i activitats conjuntes, itineraris compartits i derivacions mútues de projectes.

Creix el nombre de cooperatives a la ciutat

La ciutat de Barcelona ha experimentat un increment notable de creació de cooperatives en els darrers quatre anys. Si el 2015 es creaven a la ciutat 31 cooperatives, el 2018 se’n van crear 75, mostra del corrent creixent a l’actualitat de persones i col·lectius de persones que, ja sigui per vocació o per necessitat o ambdues raons busquen pràctiques econòmiques alternatives per poder viure, treballar o estalviar a la ciutat.

Conscients d’aquesta realitat, s’han desplegat polítiques i recursos municipals per enfortir aquests actors del teixit econòmic i social de la ciutat i donar un impuls a totes aquestes pràctiques econòmiques transformadores.

Etiquetes associades a la notícia