Pablo Neruda ja té plaça a Barcelona

El barri de la Sagrada Família té nova plaça. El poeta xilè Pablo Neruda dóna nom a un espai que satisfà una petició històrica del veïnat del districte de l’Eixample. L'espai comprèn l'antic solar del concessionari d’automòbils Mecaplauto, que s’ha convertit en un espai per a activitats amb zones de pícnic i verd urbà —lliure de rampes i desnivells per facilitar-hi l’accessibilitat i la mobilitat—, i la fins ara anomenada plaça de la Hispanitat, el tram de zona verda que queda just entre la nova zona urbanitzada i els jardins ja existents a la plaça Pablo Neruda.

07/07/2017 16:29 h

Districte Eixample

La descoberta de la placa va tenir lloc dimecres 12 de juliol per part del primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pissarello; la regidora del Districte de l’Eixample, Montserrat Ballarín; i la presidenta del Districte, Trini Capdevila. Va ser un homenatge festiu i reivindicatiu en el qual també van participar Enric Majó i Jaume Comas, actors i amics del Centro Chileno Salvador Allende, veïns del barri i representants del Centro Chileno Salvador Allende.

Gerado Pissarello va destacar el compromís republicà de Pablo Neruda i l’ajut que va donar als exiliats catalans que van arribar a Xile amb el vaixell Winnipeg, destacant la fraternitat entre Barcelona i el país llatinoamericà. De la seva banda, la regidora Ballarín ha destacat també que Barcelona que “Neruda va ser un lluitador, un savi i un poeta que bé mereix aquesta plaça amb tots els honors”.

L’acte finalitzarà amb l’actuació del cantant xilè Lucho Roa, que interpretarà cançons basades en poemes de Pablo Neruda.

Pablo Neruda, Premi Nobel de Literatura el 1971, és una de les veus més altes de la poesia mundial del nostre temps. La seva faceta d’intel·lectual militant, el seu activisme polític i el seu exili transcorren paral·lels a la seva trajectòria literària. Neruda va saber cantar l’instant amorós que conté el cosmos, el temps obscur d’opressió i el llarg temps d’intensa lluita a través de les seves belles poesies.