Ja és aquí 'Singulars', el nou llibre de la col·lecció Grups Festius de Barcelona.

08/09/2020 15:02 h

Nicolás Alonso Crozet

D’ençà de la presentació l’any 2017 del llibre ‘Diables’, la col·lecció Grups Festius de Barcelona no ha parat de créixer. Actualment compta amb sis volums: ‘Diables’, ‘Seguici Popular, Toc d’Inici i altres elements singulars de les Festes de la Ciutat’, ‘Bestiari’, ‘Gegants i capgrossos I’, ‘Gegants i capgrossos II’ i ‘Bastoners, castellers i altres construccions humanes’.

Aprofitant les Festes de la Mercè, surt al carrer el setè volum de la col·lecció, titulat ‘Singulars de les festes barcelonines’, amb el subtítol ‘Balls populars, trabucaires i canons, capgrossos, gegants, bestiari i altres elements singulars’. El llibre és obra de Nico Alonso i Xavier Cordomí, amb dibuixos de JuanolO. La presentació tindrà lloc el dijous 17 de setembre a les 20 h a la Casa dels Entremesos.

El llibre presenta nombroses representacions de la cultura popular de la ciutat que encara no havien sortit en els llibres anteriors. S’hi poden trobar danses tradicionals com el Ball de Rams d’Hostafrancs, el de Sant Martí i el de Sant Andreu, així com el Ball del Corpus de Sang i el de Teixidores, també de Sant Andreu, i el de Santa Eulàlia, que l’esbart Santa Eulàlia dansa cada any per la festa major d’hivern. El llibre continua amb les colles trabucaires de la ciutat: els d’en Perot Rocaguinarda, els de Gràcia, els de Sant Antoni, els de la Trinitat Vella i els de Sant Andreu. També s’hi poden veure artilugis pirotècnics com la Porta de l’Infern, el Canó de Sant Andreu i el de la Barceloneta o el Sol i la Lluna de la Nit del Foc de la Barceloneta. A més, el llibre també presenta elements molt curiosos com el Negre de la Riba de la Barceloneta, en Cu-cut dalt del ruc o la Cucanya de la plaça Nova.

Com que aquesta publicació tanca la col·lecció, el llibre inclou un repàs de tots aquells capgrossos, gegants, gegantons, gegantets i bèsties que s’han estrenat d’ençà de la publicació dels respectius llibres. S’hi poden descobrir l’Home dels Nassos de Nou Barris, els Capgrossos Dracs de la Salut, el Senyor Ruc del Guinardó, en Normag de l’Aspasim, el drac Chispitas i els capgrossos Tomàquets del Besòs i el Maresme, en NinOt de l’Esquerra de l’Eixample, la geganteta Joana i els capgrossos de Sarrià, en Manel Pescador del Putxet, en Pepitet de Gràcia, l’Arnau de Can Dragó de Nou Barris, les gegantetes Beth i Ona de la Verneda, els Gegants Vells o de Roba del Clot, l’Àliga de Gràcia, l’Espurna de Sant Antoni, en Farfollot de la Sagrada Família, l’Espiadimonis de Sant Martí, la Gata Bímbia i les Bruixes i Bruixots de la Trinitat Vella.

Finalment, el llibre conclou amb tres festes relacionades amb la tradició de les desfilades d’animals de peu rodó: els Tres Tombs de Sant Andreu i de Barcelona, i les colles de Sant Medir. També s’hi pot llegir la història i curiositats de la Coronela.