Ja hi ha gairebé cent mil persones usuàries de la teleassistència

En un any s’ha doblat el nombre de dispositius de seguretat instal·lats a les llars, amb més de vint mil unitats, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i l’autonomia de la gent gran, de les persones amb diversitat funcional i de les persones dependents. El 70% de les prop de cent mil persones ateses són dones de 83 anys de mitjana.

26/02/2019 18:22 h

Ajuntament de Barcelona

Cada dia s’incorporen tretze persones al servei de teleassistència de l’Ajuntament de Barcelona. Un servei valorat amb 9,4 punts de mitjana per les persones usuàries i que ha tancat l’any amb 99.789 persones ateses, la xifra més alta des que es va posar en funcionament l’any 2005.

Del telèfon a la geolocalització

El principal mitjà de comunicació de les persones usuàries és el telèfon. El 2018 es van rebre 661.768 trucades, la majoria de seguiment, d’agenda o de recordatori.

A més de la via telefònica, el servei permet la instal·lació de terminals de seguretat a les llars per donar una resposta ràpida i adequada a possibles situacions d’emergència o bé per portar a terme intervencions preventives en situacions d’inseguretat, aïllament o soledat.

El 2018 es van distribuir 20.323 dispositius, la majoria detectors de foc i fum i d’altres com detectors de gas i de mobilitat. Des de l’any passat, 290 persones conviuen amb el Mimal, un dispositiu de teleassistència amb geolocalitzador per millorar el seguiment de persones amb deteriorament cognitiu en cas d’emergència o de desorientació. Actualment el fan servir 290 persones.

Valoració excel·lent del servei

Els usuaris valoren el servei amb una mitjana de 9,4 punts i el 81,9% el qualifica d’excel·lent. Segons les 800 entrevistes fetes durant l’any passat, el 97% valora la sensació de seguretat, la tranquil·litat, l’acompanyament i el fet de poder seguir vivint a casa de forma independent. El 80% de les persones usuàries afirmen portar a sobre el penjoll que permet demanar ajuda en cas d’emergència i el 95% considera que la utilització de l’aparell és senzilla.

Qualsevol persona empadronada a Barcelona de més de 75 anys, en situació de dependència reconeguda o amb diversitat funcional acreditada, pot sol·licitar la teleassistència de forma gratuïta. També la poden fer servir les persones amb un informe favorable de l’ambulatori o dels serveis socials.

Etiquetes associades a la notícia