Ja tenim aquí la Ruta dels Gremis!

29/05/2023 10:42 h

Pau Garcia Huertas

Enguany, moltes de les activitats del programa de Corpus giren al voltant d’un tema central, les confraries i els gremis, que sempre han tingut una relació molt estreta amb la festa de Corpus i la seva imatgeria festiva (gegants, bestiari, castells…).

Aquestes associacions, en època medieval, van estar relacionades directament amb el món del treball, esdevenint col·lectius professionals que vetllaven pels seus interessos, incloent també la protecció assistencial dels seus associats. Al mateix temps, van estructurar la societat de l’Antic Règim, jugant un important paper en l’àmbit polític i, fins i tot militar, de la ciutat.

Durant aquesta setmana observarem els gremis i les confraries des de diferents angles: exposicions i conferències ens explicaran diversos aspectes d’aquestes associacions. El dia 1, reflexionarem sobre diferents mecanismes d’ajuda mútua i solidaritat horitzontal que avui en dia tenen diferents associacions i col·lectius. Uns dies després, amb l’equip de l’ISOR de l’UAB, parlarem sobre les diferents mostres de religiositat popular que, avui en dia, conviuen a l’espai públic de la ciutat amb les processons tradicionals. També s’han programat xerrades sobre la relació entre els gremis, els entremesos i les festes de carrer.

Enguany estrenarem una ruta autoguiada pels carrers i places de Barcelona, repassant els vestigis arquitectònics i del nomenclàtor dels gremis i confraries. Un plànol, amb 12 ubicacions, ens portarà a diferents punts d’interès, on mitjançant una aplicació al mòbil podrem escoltar diferents audios que ens aportaran informació històrica, però sempre lligada amb reflexions sobre el món actual.

Podeu consultar tota la informació a barcelona.cat/ruta-gremis-medievals

Més informació