Ja tenim projecte de rehabilitació del Teatre Arnau

'Boca a Boca', de l’equip d’arquitectes H Arquitectes, és la proposta guanyadora per dur a terme el projecte de rehabilitació i adequació del Teatre Arnau. A partir d’aquest moment, l’equip guanyador ha de desenvolupar la seva proposta i materialitzar-la en un projecte executiu que ha d’estar redactat al gener del 2019, per iniciar les obres durant el primer semestre del mateix any.

28/02/2018 13:36 h

Districte Ciutat Vella

VÍDEO. Gala Pin: “Amb aquesta proposta de rehabilitació mantenim el patrimoni de la nostra ciutat i la memòria del Paral·lel.”

El jurat del concurs ha destacat que aquesta proposta integra de manera harmoniosa els elements que es mantenen de l’edifici actual i els que s’hi incorporen, que plegats creen una nova realitat contemporània. A més, les peces que formen l’edifici són clares i ben organitzades per facilitar-ne tant la gestió com l’ús, i resulten fàcilment aïllables o relacionables entre si en funció de les necessitats. Això dota l’edifici d’un grau elevat de versatilitat.

Així, Boca a Boca —d’acord amb les bases del concurs— prioritza la preservació del Teatre Arnau, que és el darrer teatre de barraca de la ciutat, i planteja la intervenció entenent que representa un llegat d’interès històric que no es pot deixar perdre. La proposta mantindrà la façana, la boca de l’escenari, la forma de ferradura de la sala, la barana de l’amfiteatre i tota l’estructura de fusta (pilars, forjats, entramats de façana…). Es pretenen preservar els elements importants, convertir-los en fonamentals i afegir els mínims elements necessaris per crear un nou sistema que permeti fer aflorar la memòria, l’espai i l’acció teatrals.

L’edifici mantindrà una disposició que inclou una planta subterrània, una altra de semisubterrània, una planta baixa i dues plantes pis, que donaran cabuda al programa funcional que va sorgir del procés participatiu que s’ha dut a terme durant aquest mandat i que disposa d’un grup impulsor format per representants de les diferents entitats i col·lectius del teixit cultural i veïnal de la ciutat i, en especial, dels barris del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni.

Fruit d’aquest procés, es va decidir que l’Arnau esdevingui un equipament municipal innovador que fusioni les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel i el treball amb la comunitat dels barris contigus. La voluntat és que sigui un projecte cultural singular: de referència per a tota la ciutat, combinat amb una forta vinculació al territori i a la recuperació de les memòries d’aquest entorn.

El futur del Teatre Arnau ha estat definit en un procés de participació que es va es va posar en marxa el juny del 2016. Aquest procés l’ha conduït un grup motor integrat per actors del món de la cultura, els moviments socials, les entitats veïnals i comunitàries; també s’han realitzat diversos actes i debats públics.

Aquest 2018 també començarà l’“Arnau itinerant”, un projecte que ha de permetre desenvolupar les activitats i les iniciatives que oferirà el Teatre Arnau en diferents espais de la ciutat, fins que el teatre estigui rehabilitat.

Etiquetes associades a la notícia