Jornada ‘Sarrià i Barcelona 1921’

El pròxim 10 de febrer, la seu del Districte de Sarrià - Sant Gervasi (plaça del Consell de la Vila, 7) acollirà la jornada ‘Sarrià i Barcelona 1921’. La iniciativa, emmarcada en la programació del centenari de l’agregació de Sarrià a Barcelona, ha estat organitzada pel Districte i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Es tracta d’una activitat relacionada amb l’exposició itinerant ‘Sarrià i Barcelona 1921. Vers la ciutat metropolitana’, que va inaugurar-se el 5 de novembre al MUHBA Vil·la Joana i ara es troba, fins a l’1 d’abril, a la seu del Districte. La jornada comptarà amb la participació de Carles Puigferrat, comissari de l’exposició, i Jordi Casassas, catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat Barcelona.

01/02/2022 11:06 h

Roger Rubio Costa

Els temes que tractaran els ponents són “Sarrià 1921, la culminació del procés d’agregació dels pobles del Pla a la ciutat de Barcelona. Dinàmica local versus dinàmica general” i “Catalanisme i conformació de la idea d’una Barcelona metropolitana, 1897-1921”, respectivament. Aquest seminari forma part de la programació del Centre de Recerca i Debat del MUHBA.

L’acte començarà a les 17.00 h. El regidor del Districte, Albert Batlle, presentarà la sessió, mentre que la cloenda, al voltant de les 19.15 h, serà a càrrec del director del MUHBA, Joan Roca. Es podrà seguir en directe virtualment aquí.

L’annexió al municipi barceloní de la vila de Sarrià el 1921 va ser una fita transcendental en el camí vers la configuració de la gran metròpoli de Barcelona. Es va obrir llavors un intens debat polític, amb tres protagonistes clau, que jugaven una partida a tres bandes: els partits polítics i veïns de Sarrià; l’Ajuntament de Barcelona, i el govern espanyol. Com en tot conflicte d’aquesta mena, s’hi barrejava l’activitat pública amb una altra de despatxos, que va ser fonamental per precipitar els esdeveniments. I, com a escenari de fons, una conjuntura històrica i una determinada correlació de forces que van fer possible l’agregació justament aleshores.

Des del 1897 havien succeït nombroses temptatives de Barcelona per fer efectiva l’agregació, que van acabar amb sengles fracassos gràcies a les bones relacions dels ajuntaments de Sarrià amb el govern espanyol i la Casa Reial. La conjuntura política, però, va canviar radicalment el 1921, i els sectors favorables a l’annexió van aprofitar l’ocasió per aconseguir que s’aprovés el Reial decret d’agregació del poble a la ciutat del 4 de novembre de 1921. La decisió del govern espanyol va desencadenar un fort moviment d’oposició, i Sarrià va viure un dels moments de més agitació política de tota la seva història.

Etiquetes associades a la notícia