“1 d’octubre i més”: El llegat de l’autoorganització popular

Un any després dels fets que van sacsejar Catalunya l’1 d’octubre de 2017, la Model serà un espai de reflexió i debat al voltant de l’autoorganització popular i el capital democràtic d’aquella jornada. Xerrades, debats i una exposició en diferents suports que es podrà visitar del 27 de setembre al 16 d’octubre.

25/09/2018 15:22 h

Ajuntament de Barcelona

El desenvolupament de les jornades servirà per evocar el que va significar l’1 d’octubre per a les veïnes i els veïns de la ciutat, segons el testimoni de diferents persones. Serà també un espai per rememorar. La ciutat de Barcelona ha estat bressol de lluites i manifestacions populars històriques per fer front a les injustícies: La Rosa de Foc, la resistència antifranquista, les marxes antiglobalització, les protestes contra la guerra de l’Iraq, la indignació del 15M o la lluita feminista són algunes de les predecessores de l’1 d’octubre.

Les jornades també serviran per denunciar el paper de l’Estat durant els dies previs, la jornada de l’1 d’octubre i les conseqüències posteriors que van dur els líders polítics a la presó o la imputació d’alcaldes sobiranistes, entre altres.

Finalment, el debat pretén recosir les diferents posicions i vivències al voltant de l’1 d’octubre, tant de les persones que s’hi van implicar directament com de les que ho van fer com a conseqüència de les actuacions policials, o de les persones que no van voler implicar-s’hi. D’aquesta manera es reconeix la complexitat d’una societat diversa.

L’1 d’octubre, reflexions i debat

L’actuació musical de Clara Peya obrirà el cicle dijous, 27 de setembre, i fins l’1 d’octubre se succeiran taules de debat, xerrades i tallers de la programació, amb la voluntat d’analitzar les revoltes socials davant les injustícies i debatre sobre la defensa del dret a la informació i la llibertat d’expressió.

Hi participaran diferents personalitats del món de la cultura i el periodisme, com Txell Bonet, David Fernández, Jordi Évole, Marina Garcés, Santiago Alba Rico o el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel, que clourà les jornades.

Durant aquests dies s’obrirà també una exposició amb dades, vídeos, testimonis i imatges de l’1 d’octubre, així com una mostra de diferents disciplines artístiques que fan referència a la repressió, la censura, la por, la resistència pacífica i la rememoració. Entre aquestes disciplines hi haurà una actuació de l’artista visual María Ruido o una exposició del fotoperiodista Jordi Borràs. L’exposició es mantindrà fins al 16 d’octubre.

Les jornades “1 d’octubre i més. Barcelona ciutat de drets” han estat organitzades conjuntament entre l’Ajuntament i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu”, en què col·laboren Òmnium Cultural, FundiPau, Irídia, Novact i l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Etiquetes associades a la notícia