La Barceloneta homenatja l’exalcalde Hilari Salvadó

20/02/2016 17:40 h

Cèlia Muns Prats

El 2016 es compleixen 50 anys de la mort de l’últim alcalde republicà que hi va haver a Barcelona. Hilari Salvadó, fill de pescadors de la Barceloneta, va arribar a l’alcaldia de la Ciutat Comtal l’any 1937, poc després de l’esclat de la Guerra Civil. Va haver d’exiliar-se el 1939, quan el seu bàndol va perdre la guerra, i no va tornar a Barcelona fins poc abans de morir, el 1966.

Per commemorar l’efemèride d’aquest personatge tan estimat al barri que el va veure néixer, s’han organitzat diversos actes en forma d’homenatge: des de portar flors a la seva tomba, a Montjuïc, fins a concentrar-se davant la seva casa natal, al carrer dels Pescadors.

El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha participat en diversos d’aquests actes d’homenatge i ha anunciat que es farà un acte de reparació històrica a la plaça que porta el nom de l’exalcalde, a la Barceloneta. Pisarello ha dit de Salvadó que és una “figura republicana catalanista i democràtica no prou reconeguda”.

Els veïns del barri també han volgut expressar el seu reconeixement a Hilari Salvadó i s’han reunit en aquesta plaça per retre-li homenatge a ritme d’havaneres i en un ambient molt festiu.