La Casa dels Entremesos acull una exposició sobre l'arqueologia de la dansa

05/10/2020 11:08 h

Nicolás Alonso Crozet

L’Esbart Català de Dansaires s’encarrega des de fa més d’un segle a recollir danses d’arreu del país i catalogar-les. A vegades, fins i tot, ha participat activament de la recuperació de balls tradicionals que s’havien perdut i que algunes poblacions han treballat per recuperar. I la informació necessària per a la recuperació s’ha pogut extreure del seu arxiu gràcies a l’acurada recollida que s’ha anat fent al llarg dels anys.

Ara, l’esbart s’ha decidit a explicar la feina que porta aquesta veritable arqueologia de la dansa, i ho fa a partir d’una exposició titulada ‘Coreographia arqueològica. 1921: Les Danses de Vilanova’. L’exposició recull l’explicació del procés de recerca, exemplificat amb el cas de les Danses del Carnaval de Vilanova i la Geltrú, que es van recuperar entre els anys 1920 i 1921 amb un projecte de documentació, reconstrucció i restauració. Gràcies a això, cada diumenge de Carnaval es ballen les Danses de Vilanova. Al llarg de la mostra s’expliquen les tasques que es fan i les qüestions que cal tenir en compte en la recuperació de danses perdudes, des de la proposta fins que el ball arrela i es torna a ballar amb normalitat i periodicitat.

L’exposició s’inaugurarà el dijous 8 d’octubre a les 20 h i es podrà visitar fins al 27 de novembre a la Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2). Cal tenir en compte que l’aforament és limitat.