La Casa Golferichs fa 25 anys

22/12/2014 17:17 h

Eixample TV

L’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni són els barris de referència del centre cívic Golferichs. Des que va obrir les portes com a equipament municipal es calcula que un milió d’usuaris han passat pel centre durant la seva existència.

Coneguda com a El Xalet, la Casa Golferichs va ser un càrrec de Macari Golferichs a Joan Rubió i es va construir el 1901. Després la família la va vendre a les monges dominiques, que hi van posar una de les seves escoles. La seva arquitectura singular va acabar formant part del paisatge del barri i quan va passar a ser propietat de la constructora Núñez y Navarro, els veïns es van mobilitzar per recuperar-la. Van ser 12 anys de reivindicacions. El 1987, l’Ajuntament el declararia centre d’interès públic i el compraria.

Després de ser remodelat, finalment el centre es va obrir l’any 1989 com a ludoteca, més tard seria un espai per a tots els públics. El que ha caracteritzat aquest equipament de l’Eixample barceloní és la capacitat per adaptar-se als nous temps i les transformacions i les demandes socials. Va ser dels primers centres públics en oferir un servei de formació i autoservei en informàtica. També s’hi va gestar el projecte Francesc Català Roca, que durant anys ha donat els recursos i les eines a molts aficionats i creadors de la fotografia per desenvolupar-se professionalment, amb serveis d’assessorament i d’exhibició.

Actualment destaquen els cicles de conferències, dedicats a interpretar de manera crítica l’actualitat, així com els diversos projectes musicals que hi en marxa com els Dijous Blues.