La Clota Market es consolida com a fira tèxtil i espai comunitari

L'11 de maig va tenir lloc La Clota Market al parc de les Rieres d’Horta, una festa tèxtil impulsada per emprenedores i entitats comunitàries amb fira, tallers i activitats per a tots els públics amants de la roba. La jornada, que va tenir lloc de les onze del matí a les vuit del vespre, va comptar amb la presentació del mapa d’actius del barri d'Horta, la fira tèxtil, tallers, activitats per a infants, música en viu i xocolatada.

16/05/2024 22:11 h

Districte Horta-Guinardó

Un sol radiant va saludar La Clota Market, una fira tèxtil plena d’activitats que es fa un cop l’any a Horta-Guinardó, sempre durant la primera setmana de maig, i que enguany ha arribat a la tercera edició. L’objectiu de l’esdeveniment és oferir un punt de venda a projectes emprenedors i comunitaris dedicats al tèxtil, però també generar vincles entre entitats, emprenedores i serveis del barri.

L’origen d’aquest dia festiu dedicat a la roba al districte d’Horta-Guinardó el va iniciar un grup d’emprenedores tèxtils del barri de la Clota, en concret de La Clota Cotreball, que van voler crear un espai de venda i alhora situar el barri al mapa. Més endavant, el grup fundador va entrar en contacte amb la Xarxa de Dones Cosidores, que hi van incloure la perspectiva comunitària.

Entre les entitats participants, el Casal de Barri Can Travi, que hi prenen part un any més amb el projecte Renova la teva roba; dos botiguers de la Unió de Botiguers Cor d’Horta; la Xarxa de Dones Cosidores; el CAP del barri, o iniciatives tèxtils d’altres barris de la ciutat, com Entremujeres, grup de costura comunitària que apareixen a la Guia de la costura comunitària de Barcelona, impulsada pel projecte Fem filigranes.

Un dia de comprar, reaprofitar i donar espai a la vida comunitària

Per a qui no vol roba nova, sinó aprofitar-ne d’antiga, també s’ha celebrat la jornada d’intercanvi del Renova la teva roba. El Renova és un projecte d’intercanvi de roba que es fa a diversos equipaments de la ciutat. Recullen roba, la valoren i la puntuen, i després fan l’intercanvi. La gent que hi ha participat bescanvia els punts per roba.

I el CAP del barri? Com és que hi participava? Com que tenia personal nou que els faltava coneixement del que hi havia al barri, van impulsar un projecte per identificar els actius en salut al barri: detectar recursos que generin benestar i salut. La gent identificava els actius al mapa gran, durant la festa major, i els demanaven que omplissin un formulari. Als resultats es corrobora que, bàsicament, la gent destaca que el barri té vida comunitària, però demana millores, com augmentar el nombre d’espais on fer activitats comunitàries, fer més activitats al carrer o que les activitats comunitàries tinguin un preu més assequible.

Aquest mercat tèxtil ha estat organitzat per dues entitats del barri, l’Associació Hebe i la Xarxa de Dones Cosidores, amb la col·laboració del districte d’Horta-Guinardó, i hi han pres part el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unió de Botiguers Cor d’Horta.