La comunitat té cura de la comunitat

Veïnat, farmàcies, comerciants i personal voluntari es fixen en la vida quotidiana dels veïns i les veïnes de més edat del barri i actuen com a radars per poder avisar en cas de detectar algun canvi de rutina. El projecte Radars, creat l’any 2008 a Gràcia, es consolida ara a 35 barris de Barcelona i arribarà a 53 d’aquí a dos anys.

12/06/2017 13:16 h

Redacció

La iniciativa contribueix a reduir el risc d’aïllament i exclusió social de les persones grans que viuen soles i a pal·liar-ne la solitud no volguda. Als membres de la comunitat se’ls facilita un número de telèfon del centre de serveis socials i una adreça de correu electrònic perquè puguin comunicar-hi qualsevol incidència o anomalia. L’equip de serveis socials de cada barri intervé, en cas de ser necessari, coordinant-se prèviament amb la xarxa del barri. El procés es completa amb el suport de la plataforma de seguiment telefònic de cada barri, des de la qual els voluntaris fan un seguiment amb trucades personals.

Viure a casa

La prioritat és que les persones grans puguin continuar vivint a casa seva i gaudint de benestar. Es calcula que, a Barcelona, una de cada tres persones de més de 75 anys viu sola. Segons la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, la complicitat de l’entorn és essencial. “És impossible que funcioni un projecte com aquest sense la xarxa veïnal”, ha manifestat. Una de les voluntàries del projecte a Can Baró, Núria Toran, ha recalcat la importància de la cura comunitària. “Abans tots ens coneixíem, i quan passaves uns dies sense veure algú, de seguida passaves per casa seva per comprovar si estava bé o si necessitava quelcom”, ha recordat. “La idea del projecte és tornar a la vida de poble, de comunitat, més humanitzada i tenint cura els uns dels altres”, ha afegit.

Per poder ampliar el projecte a més barris és necessari implicar més personal voluntari. Per això, a les noves zones d’implementació, es començarà amb la tasca de sensibilització, difusió i d’adhesió. “No podem limitar-nos a augmentar el pressupost. Fer créixer el projecte requereix més ciutadania activa implicada”, ha recordat Ortiz. La inversió de Radars prevista per al pròxim bienni és de 385.000 euros anuals.

Trucades que canvien la vida

En cada nou barri on es posi en marxa el projecte s’articularà una nova plataforma de seguiment telefònic. “La soledat deixa malmesa l’autoestima de les persones grans que viuen soles. A mi, les trucades em canviaven la vida.” Reflexions com aquestes surten de persones beneficiàries del projecte, com la Maria Àngels Chavarría, de 76 anys i usuària de Radars, que fa dos anys es va trencar l’espatlla i, com que vivia sola, es va sentir molt desemparada. A més de les trucades, rep visites a domicili d’una noia voluntària. Núria Toran ha exposat com s’organitza l’equip a Can Baró. “Al nostre barri hi ha una trentena d’usuaris i som quatre voluntàries. Ens repartim les trucades i cada quinze dies els telefonem, però sempre truca la mateixa voluntària als mateixos usuaris per poder crear vincles personals”, ha detallat.

Les persones que es vulguin implicar de manera voluntària al projecte poden adreçar-se al centre de serveis socials del seu barri o enviar un correu electrònic a radarsgentgran@bcn.cat.

Més informació