La indescriptible satisfacció de ser voluntari

20/10/2014 08:00 h

Susagna Alcón

El MarketPlace, ubicat al Born CC, esdevé aquest dilluns un punt de trobada on més de 70 entitats i empreses impulsen el voluntariat. El 17% de la població catalana, 1.250.000 persones, fa activitats de voluntariat, una xifra que situa Catalunya com una de les zones més actives en el sector a escala espanyola i europea.

Vídeo ‘Voluntaris’

La Federació Catalana de Voluntariat Social s’ha proposat, amb aquesta segona edició del MarketPlace, que les empreses amb responsabilitat social puguin trobar amb més facilitat un projecte en què col·laborar activament. És per això que aquest dilluns més de 70 entitats es donen cita al Born Centre Cultural, en una jornada que busca estimular el voluntariat, una peça clau en la transformació social que impulsen les entitats.

A banda dels 77 estands distribuïts pel recinte, també s’organitzen activitats formatives per a voluntaris i entitats, intercanvis d’experiències d’èxit i debats sobre el sector, que a Catalunya mou activament 1.250.000 persones, un 17% de la població. Aquesta xifra situa els catalans com uns dels més implicats en el sector a escala espanyola i europea.

Un enriquiment personal impagable

L’Assumpció Ventura forma part d’aquest 17% i dedica un dia a la setmana a visitar la Maria Asensi, de 94 anys. Des que es va prejubilar és voluntària d’Avismón, una fundació que vol combatre la soledat de les persones grans, perquè segons remarca: “Tenia una inquietud per fer coses socials”. Entre totes dues s’ha establert una relació d’amistat i confiança, fruit de les moltes estones que passen plegades. L’Assumpció ho té molt clar: “M’enriqueix molt com a persona i com a societat, perquè hem de fer actuar les emocions”. La Maria, usuària de l’entitat, ja l’espera cada dimecres: “A mi m’agrada xerrar i ella m’escolta. Nosaltres parlem amb normalitat, jo ja sé que sóc molt gran, però al costat d’un jove em sento jove”.

En un altre domicili de la ciutat, l’Antoni Segado instal·la un televisor nou a l’Anna Maria. És voluntari de petits arranjaments i la seva tasca dins Avismón és ajudar la gent gran amb reparacions de la llar de petita envergadura. Suposen una gran recompensa per a l’usuari, però per a l’Antoni són molt més que això: “Em dóna moltíssima satisfacció, és una cosa que no es pot pagar. Sempre dic que els voluntaris en traiem per necessitat més del que donem”, assegura.

La saba que els fa créixer

Per l’ONG per a la infància Yamuna ja han passat una trentena de voluntaris que han decidit viatjar a milers de quilòmetres, fins a Madagascar, per donar suport a dones soles amb nens al seu càrrec. La seva tasca és del tot imprescindible, tal com explica Glòria Pérez, coordinadora de Yamuna. “El més important que poden aportar són idees noves, saba viva i s’estableix un feedback molt maco”, afirma. A més, segons explica: “Normalment tornen amb moltes ganes de continuar implicats perquè veuen el que s’estan fent allà i, clar, els nens són molt engrescadors”. De fet, la cooperativa de dones que han creat al país africà és el projecte que Yamuna ha decidit exposar al MarketPlace 2014.

Més informació:
Web del MarketPlace 2014
Web de Barcelona Inclusiva