La llibreria dels llibres gratuïts

05/11/2015 15:40 h

Regina Navarro

Amb l’objectiu de fer accessible la lectura a tothom, l’Associació Llibres Lliures de Catalunya permet als usuaris endur-se el llibre que vulguin sense pagar.

Vídeo ‘Associació Llibres Lliures’

Entrar en el local situat al número 72 del carrer de Cantàbria, al barri de la Verneda i la Pau, no és entrar en una llibreria, tot i el seu aspecte, sinó en una associació en què els llibres són lliures. Aquí qui ho vulgui pot donar un cop d’ull a les prestatgeries i endur-se qualsevol exemplar, gratuïtament, i sense l’obligació de retornar-lo.

L’Associació Llibres Lliures de Catalunya va néixer l’any 2013 amb l’objectiu de fer accessible la lectura a tothom. “La cultura ni es compra ni es ven. La cultura ha de passar de mà en mà. La gent que vol llegir perquè hi té interès hauria de tenir accés a la lectura sense un preu”, explica David Mallord, un dels voluntaris de l’associació. “Les biblioteques fan una molt bona funció en aquesta tasca, però hi ha gent que vol tenir un llibre més temps o, per exemple, hi ha alumnes que necessiten llibres i no se’ls poden pagar. Nosaltres omplim aquest forat”, destaca Mallord.

A l’Associació Llibres Lliures de Catalunya treballen una vintena de voluntaris que, per torns, atenen el públic i cataloguen els llibres que reben dels usuaris, la majoria dels quals són donacions per falta d’espai a casa. L’associació, que no rep cap subvenció, es finança exclusivament a través de les donacions econòmiques que els usuaris poden dipositar en una guardiola situada al taulell informatiu del local. Són molt benvingudes, ja que es tracta de l’única manera de mantenir una llibreria on llegir no té cap cost més enllà de la voluntat.