La lluita contra la pobresa energètica, en tots els districtes

28/11/2016 15:42 h

Redacció

Després de la prova pilot que s’ha portat a terme amb èxit durant cinc mesos a Nou Barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sant Andreu, l’Ajuntament ha decidit ampliar les atribucions dels punts d’assessorament energètic i estendre’ls a la resta de districtes. No només s’actuarà en cas d’emergència energètica, sinó que també s’assessoraran les famílies més vulnerables sobre com reduir el consum o sobre subvencions per millorar l’aïllament dels habitatges. Per poder fer aquesta tasca, es contractaran 100 aturats de llarga durada i s’hi invertiran 4,5 milions d’euros els propers dos anys.

Els punts d’assessorament per pobresa energètica es troben a les Oficines d’Habitatge de Barcelona.

“No només combatem la pobresa energètica, sinó que a més informem les famílies sobre els seus drets, sent proactius i oferint assessorament sobre estalvi energètic o sobre ajuts per a la rehabilitació”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Així, el personal dels punts d’assessorament energètic s’oferirà a tramitar els informes d’exclusió residencial o gestionar les multes i altres tràmits de les companyies elèctriques, entre altres. Per poder atendre tot això es contractaran i formaran 100 persones en situació de vulnerabilitat procedents del programa Làbora.

Balanç de la prova pilot

El novembre del 2015 es van obrir els primers quatre punts d’assessorament energètic. En els cinc mesos que ha durat la prova pilot, s’ha actuat a 3.100 llars, de les quals el 60% patia pobresa energètica moderada o severa. A més, en un 13% dels casos se’ls havia tallat el subministrament.

En aquestes oficines s’han gestionat 450 talls de subministrament de serveis: 133 d’electricitat, 225 de gas i 96 d’aigua. I s’han obert 220 expedients a les companyies d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015.

També s’ha constatat que només una tercera part dels usuaris coneixia l’existència del bo social i només un 17,3% hi havia recorregut, tot i que el 65% en complien els requisits.

Les companyies, coresponsables

Laia Ortiz també ha recordat que la llei atorga un paper de coresponsabilitat a les companyies subministradores en casos de vulnerabilitat, i és en aquest context que ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona deixarà de pagar el deute de les famílies en cas de pobresa energètica. “Les elèctriques haurien d’assumir com a mínim el 50% de la factura”, ha dit Ortiz.