La memòria de les víctimes del feixisme i l’antisemitisme

La nit del 9 al 10 de novembre de 1938 la població jueva de tota l’Alemanya nazi va viure l’horror d’una de les jornades més fosques que es recorden. La ciutat ha commemorat el 81 aniversari de la Nit dels Vidres Trencats (‘Kristallnacht’) amb un acte de record a totes les víctimes del feixisme i l’antisemitisme.

08/11/2019 11:40 h

Ajuntament de Barcelona

En l’acte en memòria de les víctimes del feixisme i l’antisemitisme han participat les diferents comunitats jueves de la ciutat. La música hi ha estat protagonista, amb la interpretació de l’oració jueva, Jewish Life, “El Malei Rachamim” i “Remembrances”, que han acompanyat la conferència “La Nit dels Vidres Trencats des de Catalunya”, a càrrec de Joan Pérez Ventayol, doctor en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona.

En l’acte de commemoració també s’ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de la Nit dels Vidres Trencats (Kristallnacht, en alemany).

La Nit dels Vidres Trencats

El linxament que va patir la població jueva la nit del 9 al 10 de novembre del 1938 per part dels nazis va marcar l’inici de l’Holocaust.

Durant els atacs combinats que van tenir lloc aquell dia i els dos següents a l’Alemanya nazi es van assassinar 90 persones i es van detenir i deportar 30.000 jueus als camps de concentració. Es van atacar els edificis en què vivien famílies jueves, es van profanar cementiris, es van incendiar més d’un miler de sinagogues i es van destruir 7.500 indústries i comerços regentats per semites.

Després de l’episodi de violència nazi desfermada contra tot el que tingués representació jueva, els carrers van quedar coberts de fragments de vidre. Aquest fet va donar nom a la Nit dels Vidres Trencats.

Els dirigents nacionalsocialistes van justificar la violència com una reacció espontània del poble en resposta a l’assassinat, dos dies abans, del secretari de l’ambaixada alemanya a París per un jove jueu d’origen polonès. Però qui hi havia realment darrere del pogrom que es va produir a tota l’Alemanya nazi aquella nit?

La Nit dels Vidres Trencats va ser una operació orquestrada pel ministre de Propaganda de l’Alemanya nazi, Joseph Goebbels.

Durant els episodis violents de la població civil i la milícia del partit nazi, més coneguda com a camises brunes, la policia alemanya va rebre l’ordre de no intervenir, i només els bombers podien fer-ho en cas que els incendis que engolien sinagogues i habitatges jueus posessin en perill altres edificacions.

Començava així l’anomenada solució final de Hitler. Durant les setmanes següents, el Govern va impulsar lleis i decrets que privaven els jueus de les seves propietats, els prohibien treballar en el sector públic o els expulsaven de les escoles alemanyes.

Etiquetes associades a la notícia